31-08-16

Woensdag 31 augustus 2016

Peggy Sue

Buddy Holly and The Crickets

 

HUWELIJKSAANZOEK

Vandaag viert Jerry Allison zijn 77ste verjaardag. Hij was de drummer van Buddy Holly and The Crickets en waarschijnlijk medeschrijver van grote hits, zoals Not Fade Away, That’ll Be The Day en Peggy Sue. Waarschijnlijk, inderdaad, want er werd in die tijd nogal wat gesjoemeld met de auteursvermeldingen. JukeBuddy.jpg

Volgens John Goldrosen, die een biografie over Buddy Holly schreef, heette de song Peggy Sue oorspronkelijk Cindy Lou, naar een nichtje van Holly. Maar drummer Jerry Allison vroeg de naam te veranderen omdat zijn vriendin Peggy Sue Gerron het net had uitgemaakt. Hij wou indruk maken om haar terug voor zich te winnen. Aanvankelijk lukte hij daarin, want ze trouwden. Je zou het dus een song als huwelijksaanzoek kunnen noemen. Maar de twee bleven wel niet bij elkaar.

Let in het clipje hieronder eens op zijn trommelkunstjes. Eigenlijk geeft hij het ritme niet aan, zoals een andere drummer doet, maar volgt hij de zanglijn.

In Old op het album You’re The One vertelt Paul Simon dat hij twaalf jaar was toen hij voor het eerst het numer Peggy Sue hoorde. The Beach Boys hebben het over Peggy Sue in Barbara Ann. Zelfs in Man Down van Rihanna duikt iemand met die naam op.

Jerry Allison heeft nog wat andere prestaties op zijn cv. Na Holly’s dood hield hij de band in stand en nam onder meer de rockklassieker I Fought The Law van Sonny Curtis op. Ook werkte hij als sessiemuzikant. Zo is hij te horen op (Till) I Kissed You van The Everly Brothers. Zijn meest opvallende exploot is echter Real Wild Child, origineel van Johnny O’Keefe uit 1958, maar vooral bekend in de versie van Iggy Pop die in 1986 op het abum Blah Blah Blah verscheen. Wel, in de Verenigde Staten bracht nog datzelfde jaar 1958 ene Ivan dezelfde song op single uit. In werkelijkheid was dat Jerry Allison, die zijn tweede voornaam als pseudoniem gebruikte. Opmerkelijk was dat de frontman van zijn groep, Buddy Holly dus, bescheiden op de achtergrond gitaar speelde en backing vocals verzorgde.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

De commentaren zijn gesloten.