31-08-16

Woensdag 31 augustus 2016

Peggy Sue

Buddy Holly and The Crickets

 

HUWELIJKSAANZOEK

Vandaag viert Jerry Allison zijn 77ste verjaardag. Hij was de drummer van Buddy Holly and The Crickets en waarschijnlijk medeschrijver van grote hits, zoals Not Fade Away, That’ll Be The Day en Peggy Sue. Waarschijnlijk, inderdaad, want er werd in die tijd nogal wat gesjoemeld met de auteursvermeldingen. JukeBuddy.jpg

Volgens John Goldrosen, die een biografie over Buddy Holly schreef, heette de song Peggy Sue oorspronkelijk Cindy Lou, naar een nichtje van Holly. Maar drummer Jerry Allison vroeg de naam te veranderen omdat zijn vriendin Peggy Sue Gerron het net had uitgemaakt. Hij wou indruk maken om haar terug voor zich te winnen. Aanvankelijk lukte hij daarin, want ze trouwden. Je zou het dus een song als huwelijksaanzoek kunnen noemen. Maar de twee bleven wel niet bij elkaar.

Let in het clipje hieronder eens op zijn trommelkunstjes. Eigenlijk geeft hij het ritme niet aan, zoals een andere drummer doet, maar volgt hij de zanglijn.

In Old op het album You’re The One vertelt Paul Simon dat hij twaalf jaar was toen hij voor het eerst het numer Peggy Sue hoorde. The Beach Boys hebben het over Peggy Sue in Barbara Ann. Zelfs in Man Down van Rihanna duikt iemand met die naam op.

Jerry Allison heeft nog wat andere prestaties op zijn cv. Na Holly’s dood hield hij de band in stand en nam onder meer de rockklassieker I Fought The Law van Sonny Curtis op. Ook werkte hij als sessiemuzikant. Zo is hij te horen op (Till) I Kissed You van The Everly Brothers. Zijn meest opvallende exploot is echter Real Wild Child, origineel van Johnny O’Keefe uit 1958, maar vooral bekend in de versie van Iggy Pop die in 1986 op het abum Blah Blah Blah verscheen. Wel, in de Verenigde Staten bracht nog datzelfde jaar 1958 ene Ivan dezelfde song op single uit. In werkelijkheid was dat Jerry Allison, die zijn tweede voornaam als pseudoniem gebruikte. Opmerkelijk was dat de frontman van zijn groep, Buddy Holly dus, bescheiden op de achtergrond gitaar speelde en backing vocals verzorgde.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

30-08-16

Dinsdag 30 augustus 2016

Hello Little Girl

The Fourmost

 

DE ANDERE VIERJukeFour.jpg

Op deze dag in 1963 brach The Fourmost de debuutsingle Hello Little Girl uit. Je moet geen doctoraat in de Beatlemania hebben gedaan om hier de Fab Four in hun begindagen in te horen. De twee kwartetten kwamen allebei uit Liverpool, hadden dezelfde manger, Brian Epstein, en dezelfde producer George Martin. The Fourmost kreeg Beatlesnummers toegeschoven voor zij die nummers zelf opnamen. Dat is bijvoorbeeld het geval met Hello Little Girl, de allerleerste song die John Lennon heeft geschreven. Hij pende het al in 1957, maar het verscheen dus pas zes jaar later op plaat. Een andere bevriende band van de Merseyside, Gerry & The Pacemakers, nam het twee weken later op, maar die versie werd niet uitgebracht. De uitvoering van The Beatles stond pas op de verzamelaar Anthology 1 in 1995.

Ook de tweede hit van The Fourmost, I’m In Love, was van de hand van John Lennon. Daarna volgden nog wat succesjes, soms met Paul McCartney als producer. Achteraf beschouwd was A Little Loving uit 1964 hun grootste hit.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.intenetgazet.be

 

 

 

29-08-16

Maandag 29 augustus 2016

Ingrid Bergman

Billy Bragg

 

JukeBB.jpgBETAALD MET ZONEN EN DOCHTERS

Op deze dag in 1915 werd ze geboren. En op deze dag in 1982 overleed ze. We hebben het over de Zweedse actrice Ingrid Bergman, bekend van onder meer ‘Casablanca’, ‘Anastasia’ en ‘Herfstsonate’. Singer-songwriter Woody Guthrie was blijkbaar gek van haar. Hoewel hij meestal politieke en sociaal geëngageerde songs schreef, pende hij een liefdesliedje voor haar. De tekst bevatte zelfs erotische toespelingen. ‘Als je naar Stromboli komt om een film te draaien zal ik je niet in geld betalen, maar in zonen en dochters.’ Het is niet toevallig dat hij dat Italiaanse eiland vermeldde. Zij maakte er de film ‘Stromboli, terra di Dio’ in een regie van Roberto Rosselini. Tijdens die opnames begonnen de actrice en de regisseur trouwens een relatie.

Woody Guthrie heeft een massa liedjesteksten bij elkaar geschreven. Hij zette ze niet altijd op muziek. Soms zong hij ze op bestaande melodieën, soms bleven ze gewoon in de kast liggen. Zo komt het dat Guthrie de song Ingrid Bergman nooit heeft opgenomen. Na zijn dood gaf zijn dochter de tekst aan Billy Bragg die er muziek op zette en opnam met de Amerikaanse rockgroep Wilco. De cd heet Mermaid Avenue en er staan nog meer Guthrieteksten op. 

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

28-08-16

Zondag 28 augustus 2016

Make It Easy On Yourself

The Walker Brothers

 

IN OPDRACHT

Als hij daar de adem nog voor heeft, mag drummer Clem Cattini vandaag 79 verjaardagskaarsjes uitblazen. Trouwe lezers weten dat ik veel respect heb voor de sessiemuzikanten die in de jaren zestig en zeventig aan de lopende band wereldhits opnamen zonder dat hun naam ooit werd vermeld. Cattini is een van hen.

JukeC.jpgZijn eerste bravourestukje was Shakin’ All Over van Johnny Kidd & The Pirates, vandaag een alom erkende klassieker. In het begin van de jaren zestig had hij een tijdlang een vast contract bij The Tornados. Zo is hij te horen op hun instrumentale tophit Telstar. Maar vanaf 1965 was hij een voltijdse studiomuzikant die speelde in opdracht van een waslijst Britse artiesten, van Lulu en Julie Covington, over Tom Jones en Engelbert Humperdinck tot Georgie Fame en Lou Reed. Tijdens concerten zat hij vaak achter het drumstel van bekende bands als Herman’s Hermits en zelfs The Kinks. Ook ging hij op tournee als begeleider van onder meer Roy Orbison en Cliff Richard. De lijst van popplaten waarop hij te horen is, blijkt schier oneindig. Hij drumt op liefst 44 singles die de eerste plaats haalden in de Britse hitparade. Daar zijn onnozelheden bij, zoals Ernie (The Fastest Milkman In The West) van Benny Hill, maar ook pareltjes als You Don’t Have To Say You Love Me van Dusty Springfield en Make It Easy On Yourself van The Walker Brothers.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

27-08-16

Zaterdag 27 augustus 2016

Iron Lion Zion

Bob Marley

 

EEN KEIZER WASSIEJukeLion1.jpg

Op deze dag in 1975 overleed de Ethiopische keizer Haile Selassie, een klein jaar nadat hij bij een staatsgreep aan de dijk was gezet. De Rastafaribeweging beschouwt hem als de messias, als de zoon van God. Vreemd eigenlijk, want Haile Selassie was helemaal geen rasta, maar een christen en trouwe aanhanger van een Afrikaanse variant van de Orthodoxe Kerk.

Rastafari is een levensbeschouwing met wortels in Jamaïca. Het is dan ook logisch dat de boodschap op reggaemuziek wordt verspreid. Sizzla, een van de reggae-zangers die met de rug wordt aangekeken voor zijn homofobe teksten, voert Haile Selassie in haast al zijn songs op. Maar de naam van de keizer valt ook in nummers van breed bekende reggae-artiesten als Lee Scratch Perry, Aswad, Black Uhuru en Steel Pulse. Ook in nummers van Bob Marley komt hij veelvuldig voor. Luister maar eens naar Positive Vibration, oorspronkelijk verschenen op de elpee Rastaman Vibration uit 1976, maar ook te vinden op het boeiende livealbum Babylon By Bus uit 1978. Een enkele keer vermeldt Marley hem zelfs in de titel, wat het geval is bij Selassie Is The Chapel, overigens een bewerking van Crying In The Chapel, bekend in de uitvoering van Elvis Presley. In War, nog een track uit Rastaman Vibration, verwerkte Marley een deel van de toespraak die Haile Selassie in 1963 hield tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties. De meest bekende song die Marley speciaal voor Haile Selassie schreef, is Iron Lion Zion. Het nummer dateert uit de eerste helft van de jaren zeventig, maar werd pas in 1992, lang na Marley’s dood, uitgebracht. De single haalde de zesde plaats in de VRT Top-30. Voor rastafari’s is Zion het beloofde land. De leeuw waarnaar verwezen wordt, is de Leeuw van Juda, die op de keizerlijke vlag van Ethiopië stond. Sedert zo’n twintig jaar zwaait er een ander vaandel.JukeLion2.jpg

Raymond van het Groenewoud, die nooit met dreadlocks geeft rondgelopen, heeft zelfs een nummer dat Haile Selassie heet. Het lijkt wel een parodie op Marley, deze flauwe rijmelarij op een reggaeritme. ‘Een keizer ja dat wassie, enorm was zijn klassie, strepen op zijn jassie, discipelen vol passie, ze rookten ’t zelfde grassie.’ Dit cabaretesk lied is te vinden op de elpee Habba! uit 1984. Daar staat trouwens nog een ander nummer op met duidelijke reggae-invloeden, het ook op single verschenen Stapelgek Op Jou, wat ik in dj-sets perfect in Could You Be Loved van Bob Marley kan laten overlopen, wat waarschijnlijk niet toevallig is. Knipoog. Dat deze songs – reggae in het Nederlands – aan Doe Maar doen denken, kan niet verwonderen. Er spelen trouwens een aantal leden van die band mee op die plaat, al worden soms alleen hun initialen op de hoes vermeld. Zo is Henny V. natuurlijk Henny Vrienten. ‘Speelt solo’s op z’n bassie’, zou een verwijzing naar hem kunnen zijn. En Doe Maar-drummer Jan Pijnenburg heet Jan P. Vreemd is dat blazer Joost Belinfante en toetsenman Jakob Klaasse wel hun volledige naam zagen afgedrukt. Eerder had Raymond van het Groenewoud, die maar al te goed wist waar hij de mosterd moest halen, met succes reggae gerecycleerd. Dan heb ik het over Trek Het Je Niet Aan van het album Etisch Reveil uit 1979.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be