16-02-17

Donderdag 16 februari 2017

I Was Born With The Blues

Sonny Terry & Brownie McGhee

 

GEBOREN MET DE BLUES

Op deze dag in 1996 overleed Brownie McGhee. Deze crack van de folkblues heeft van in het begin van de jaren ’40 tot zowat 1980 tientallen albums gemaakt, meestal samen met mondharmonicaspeler Sonny Terry. Hij was geboren met de blues, zoals hij het zelf zingt in I Was Born With The Blues. ‘My momma had’em, my daddy had’em too”, zo gaat de tekst van deze song die in 1961 op de elpee Blues Is My Companion verscheen De albumtitel is een variant op een zin uit het nummer.

JukeSonny.jpgEigenlijk had ik het duo toen al moeten kennen, maar mijn interesse voor deze twee bluesmannen werd toch pas in 1982 gewekt. Op het album Beautiful Vision van Van Morrison stond toen de overduidelijk autobiografische song Cleaning Windows. Met Mark Knopfler als gastgitarist somde de bard van Belfast daarin enkele van zijn favorieten op: Jimmie Rodgers, Muddy Waters, Blind Lemon Jefferson en Lead Belly. Ook Sonny Terry & Brownie McGhee werden vermeld. Toen ik uit de mond van mijn idool hoorde welk zijn idolen waren, moest ik natuurlijk op zoek naar werk van hen. Dat ik nu hun platen in huis heb, dank ik aan prijzenswaardige platenboeren die geen moeite spaarden om ernaar op zoek te gaan. Heel nadrukkelijk koester ik de elpee Whoopin’ waarop Sonny Terry wordt bijgestaan door niemand minder dan de blueslegendes Johnny Winter en Willie Dixon. Die laatste, die trouwens net als Brownie McGhee in 1915 werd geboren, is de auteur van een resem bluesklassiekers als Hoochie Coochie Man, Spoonful, Little Red Rooster en Back Door Man, die later successen werden voor pakweg Muddy Waters, John Lee Hooker of Howlin’ Wolf.

Ook de broer van Brownie McGhee, Granville McGhee, die Sticks werd genoemd, was een muzikant. Hoewel hij veel minder invloed heeft gehad op de bluesgeschiedenis, heeft hij met Drinkin’ Wine Spo-Dee-O-Dee wel een wereldwijd bekende song op zijn naam staan.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

Commentaren

Nog gezien op Jazz Bilzen eind jaren '70.

Gepost door: Luc Wauters | 16-02-17

Reageren op dit commentaar

Dat was in 1979, Luc. Ik heb het even opgezocht in het prachtige boek 'Jazz Bilzen. Tijd voor muziek (en veel meer...)' van Koenraad Nijssen. Een rijkelijk geïllustreerde kanjer van 430 bladzijden, uitgegeven door het Davidsfonds, dat oorspronkelijk het festival organiseerde.

Gepost door: André Grosemans | 16-02-17

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.