23-02-17

Donderdag 23 februari 2017

Gimme Shelter

The Rolling Stones

 

KRULSPELDEN

Op deze dag in 1969 namen The Rolling Stones Gimme Shelter op. Volgens Keith Richards werd de song geschreven op een stormachtige dag. Vandaar de eerste zin: ‘Oh, a storm is threat’ning my very life today if I don’t get some shelter.’ Verder in de tekst wordt het echter snel duidelijk dat het gaat over de figuurlijke storm die door het land raast. Het is de tijd van de Vietnamoorlog, rassenrellen, sociale en politieke onrust. “Elke dag zagen we geweld in het televisiejournaal”, zei Mick Jagger ooit in een interview met het magazine Rolling Stone. “En daar gaat het nummer over.” Van hem komt dan ook het refrein: ‘War, children, it’s just a shot away. Rape, murder! It’s just a shot away.’

JukeBleed.jpgHet was al laat toen producer Jimmy Miller met het idee kwam een vrouwenstem in te lassen. Zijn collega Jack Nitzsche, die o.a. arrangementen voor de Stones schreef, belde een vriendin van hem die in de buurt woonde. Ze lag al in bed en haastte zich naar de studio in een pyjama en met krulspelden in haar haar. Echt waar, ik heb het haar zelf horen vertellen in ‘20 Feet From Stardom’, een boeiende documentaire over achtergrondzangeressen. Het ging om Merry Clayton, hoewel haar voornaam op de Stonesplaat later als Mary werd gespeld. Ze had met Ray Charles opgetreden als een van The Raelettes en was een veel gevraagde studiozangeres. Ze is te horen op platen van pakweg Tom Jones, Joe Cocker, Linda Ronstadt en Carole King. Ze zingt op verschillende tracks van het debuutalbum van Neil Young en – o, ironie – ook op Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd, waarin Neil Young voor vuile vis wordt verweten.  

Merry Clayton nam snel haar tekst door en zette haar bijdrage in slechts een paar takes op band. “I decided to blow them out of the room”, zegt ze in de documentaire. En of ze dat deed. Haar bijdrage was zo indrukwekkend dat je Mick Jagger ‘Whoo!’ hoort roepen tussen de fragmenten die zij zong. De zangeres was zwanger op dat moment. Ze ging zo snel mogelijk terug naar bed, maar had de volgende dag een miskraam.

Om Claytons partij tijdens concerten te zingen werd Lisa Fischer ingehuurd, ook een straffe sessiezangeres die onder meer met Sting en Tina Turner in de studio en op het podium stond. Ook zij vertelt haar verhaal in ‘20 Feet From Stardom’ en steelt de show in de clip hieronder.

Gimme Shelter werd de openingstrack van de elpee Let It Bleed, het laatste album waarop Brian Jones meedeed, zij het slechts sporadisch. Omdat het oorspronkelijk de bedoeling was die plaat Automatic Changer te noemen, ontwierp Robert Brownjohn een hoes met een automatische platenwisselaar, zoals die op het einde van de jaren zestig in muziekmeubels werden ingebouwd. Bovenop stond wel een taart. Een leuk wist-je-datje is dat die taart gebakken werd door Delia Smith, die tot 2013 een bekende Britse televisiechef was en op haar 75ste nog altijd recepten verspreidt via haar culinaire website.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

Commentaren

Merry Clayton is de zus van percussionist Sam Clayton (mede-oprichter en nog steeds lid van Little Feat.

Gepost door: André Convents | 23-02-17

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.