11-03-17

Zaterdag 11 maart 2017

Ay Te Dejo En San Antonio

Santiago & Flaco Jimenez

 

HIJ SPEELDE ACCORDEON

Het moet in het begin van de jaren tachtig zijn geweest, in een parochiezaal in Mol. De weinige ruimte die er tussen het podium en de eerste rij was, bleek plaats genoeg te bieden aan dansschoolcursisten die wilden demonstreren hoe goed ze de polka onder de knie hadden. De rokjes zwaaiden op de tonen van Flaco Jimenez. Vandaag viert hij zijn 78ste verjaardag. Hopelijk gaat het hem nog goed. Bij de laatste doortocht van Ry Cooder in ons land stond hij ook op de affiche, maar moest toen om gezondheidsredenen verstek laten gaan.

JukeJimi.jpgLeonardo heet hij eigenlijk. Zijn bijnaam ‘Flaco’ kan vertaald worden als ‘de smalle’. Ik kende hem al van het album Chicken Skin Music van Ry Cooder, waarop zijn knoppenaccordeon onder meer te horen is in He’ll Have To Go, een nummer dat ik als kind thuis veel heb gehoord in de originele uitvoering van countrycrooner Jim Reeves. En ik was zijn naam al tegengekomen op de elpee Doug Sahm And Band uit 1973. Dat is inmiddels een cultplaat geworden omwille van de opmerkelijke bezetting. Naast Flaco Jimenez en natuurlijk Doug Sahm van Sir Douglas Quintet zelf, doet er veel schoon volk mee, zoals Dr. John, David Bromberg, Wayne Jackson, Augie Meyers en zelfs Bob Dylan.

De zogenoemde ‘conjunto tejano’ van Flaco Jimenez is op het einde van de 19de eeuw ontstaan toen Duitse en Poolse pioniers zich in het noorden van Mexico en het zuiden van Texas vestigden en hun polka’s en walsen mengden met de plaatselijke traditionele dansen zoals de corrido. Soms lijkt zijn muziek op het Schlagerfestival thuis te horen, zeker als hij Marina van Rocco Granata covert. Daarom grijp ik het liefst naar zijn ouder werk dat ik in de jaren zeventig op het label ‘Arhoole’ vond. Ik heb zelfs een plaat van zijn vader Santiago Jimenez waarop Flaco geen accordeon speelt, maar de ‘bajo sexto’, een twaalfsnarige Mexicaanse basgitaar. Op die elpee (foto) staat de originele uitvoering van Ay Te Dejo En San Antonio. ‘Te vas hasta Laredo y quieres mas y mas’ De Nederlands-Limburgse band Rowwen Heze bewerkte het tot Kroenenberg, hieronder te horen en te zien in een opmerkelijke jam met Los Lobos. 'Ze was donker, achttien joar en neet te kriege. Als ze vurbeej kwaam dreiden alle kupkes mei.'

 

 

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

Commentaren

Flaco Jimenez kom je maar één keer in de hitlijsten tegen. Dat was in 1996. Hij was gevraagd door The Mavericks om mee te spelen op hun hit "All you ever do is bring me down" waarmee ze in Billboard's Hot Country Singles terechtkwamen. Jimenez kreeg de eer die hij verdiende toen hij in 2015 tijdens de Grammy's een Life Time Achievement Award in ontvangst mocht nemen.

Gepost door: Marc Brillouet | 11-03-17

Reageren op dit commentaar

Die 'parochiezaal' was het prachtige Casino in Mol-Wezel waar Flaco Jimenez and Y Su Conjunto hun gesmaakt concert gaven op 18 februari 1984.

Gepost door: André Convents | 11-03-17

Reageren op dit commentaar

Dat zal het inderdaad zijn, André. Je hebt waarschijnlijk je ticket nog. Misschien hebben we er wel samen gedanst...

Gepost door: André Grosemans | 11-03-17

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.