12-03-17

Zondag 12 maart 2017

Something In The Air

Thunderclap Newman

 

HET HANGT IN DE LUCHT

Het is vandaag vijftien jaar geleden dat John ‘Speedy’ Keen overleed. Zijn naam zegt je waarschijnlijk niets, maar je kent ongetwijfeld zijn wereldhit Something In The Air van Thunderclap Newman, waarin de revolutionaire tijdsgeest van 1969 zo raak wordt gevat.

JukeThu.jpgSpeedy Keen woonde in bij Pete Townshend, voor wie hij als chauffeur werkte. Maar hij ontwikkelde zich als drummer, toetsenist, zanger en componist. Zo schreef hij Armenia City In The Sky, de openingstrack van het album Sell Out van The Who. Townshend wist dat Keen nog meer in zijn marge had en richtte daarom een groep voor hem op. Gitarist Jimmy McCulloch, inmiddels ook al een hele tijd niet meer onder de levenden, werd erbij gehaald. En pianist Andy Newman, naar wie de groep eigenlijk werd genoemd. Verwijzend naar de Welshe jazzpianist Thunderclap Jones was Thunderclap Newman namelijk Andy’s bijnaam.

Pete Townshend produceerde niet alleen de eerste single van het trio, onder de schuilnaam Bijou Drains speelde hij ook de baspartij in de studio. Het nummer, dat Keen had geschreven, heette aanvankelijk Revolution. Logisch, omwille van de altijd terugkerende zin ‘We’ve got to get together sooner or later because the revolution’s here’. Maar The Beatles waren hen voor met een gelijknamige single. Dus werd de release een tijdje uitgesteld en kreeg de song een nieuwe titel: Something In The Air. Het werd meteen een Britse nummer 1, daarna een wereldwijde ‘million seller’. En tot vandaag hangt het in de lucht.  

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.