14-03-17

Dinsdag 14 maart 2017

Save The Last Dance For Me

The Drifters

 

DE LAATSTE DANS

Vandaag is het 26 jaar geleden dat Doc Pomus overleed. Als uitvoerend artiest heeft hij geen potten gebroken, maar als tekstdichter legde hij wel een collectie klassiekers aan. Soms werkten de twee echt samen, maar meestal hield hij het bij woorden en liet hij pianist Mort Shuman de melodie schrijven. De Amerikaan Shuman sprak graag een mondje Frans, vandaar dat je hem kent van Le Lac Majeur.

JukeDrift.jpgVan Teenager In Love over Little Sister tot Sweets For My Sweet, de nummers van het schrijversduo werden veelvuldig gecoverd en in meer dan één versie een hit. In 1959 namen Dion & The Belmonts Teenager In Love als eerste op, maar nog datzelfde jaar haalden ook Marty Wilde en Craig Douglas de hitparade met die song. Latere covers waren van o.a. The Fleetwoods, Helen Shapiro, Simon & Garfunkel en zelfs Bob Marley en The Red Hot Chili Peppers. Little Sister wordt over het algemeen geassocieerd met Elvis Presley, maar ik hou ook van de uitvoeringen van Ry Cooder en – meer nog – Dwight Yoakam. In 1963 werd Sweets For My Sweet de debuutsingle van de Merseybeatband The Searchers, maar het is ook op plaat gezet door The Drifters, Tina Charles, Neil Diamond en Brian Wilson.

Doc Pomus, die Jerome Felder op zijn paspoort had staan, verplaatste zich in rolstoel als gevolg van zijn verlamming. Die bewegingsbeperking heeft onrechtstreeks geleid tot zijn meest bekende song: Save The Last Dance For Me. Het gebeurde op zijn bruiloft. Terwijl de poliopatiënt niet anders kon dan aan tafel blijven zitten, amuseerde zijn kersverse vrouw zich met de huwelijksgasten op de dansvloer. Het tafereel ontlokte hem de opmerking dat zij mocht dansen met wie ze wou, maar dat ze wel met hem naar huis moest. In het Engels is het inmiddels een legendarische uitdrukking: ‘Don’t forget who’s taking you home and in who’s arms you’re gonna be.’ Het origineel is van The Drifters, uit de tijd dat Ben E. King nog bij die groep was, maar er bestaan ook versies van Dolly Parton, Ike & Tina Turner, Emmylou Harris, Leonard Cohen en vele anderen. Dalida zong het in het Frans. De Laatste Dans van Anja is een heel ander nummer, al heeft de auteur kennelijk erg goed naar Doc Pomus geluisterd. Het is naar die Nederlandse zangeres en dat liedjes uit 1969 dat Luc De Vos verwijst in Anja van Gorky, toen nog niet met een ‘i’.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.