15-03-17

Woensdag 15 maart 2017

Little Sister

Ry Cooder

 

KAT MET NEGEN LEVENS

Vandaag is een van mijn grootste helden jarig. Ry Cooder wordt zeventig. Omwille van zijn werk met Buena Vista Social Club, Ali Farka Touré, Flaco Jiminez en allerlei Chicano-vedetten op de cd Chavez Ravine ziet men hem tegenwoordig graag als muzikale archivaris. Maar hij heeft veel meer op zijn palmares. Je zou kunnen zeggen dat hij zoals elke goede kat negen levens heeft, muzikale levens bedoel ik dan.

JukeCooder1.jpgJukeCooder2.jpgNaast de ‘World Music’-Cooder kennen we onder meer Cooder, de soundtrackcomponist. Volledig terecht wordt hij geroemd voor het abum Paris Texas, maar ik draai ook geregeld de muziek die hij schreef en speelde voor de films ‘Alamo Bay’, ‘The Border’, ‘Blue City’, ‘Crossroads’ en ‘The Long Riders’. Nu ik ze voor deze opsomming nog eens uit mijn platenkast trek, besef ik dat Ry Cooder een van de meest vertegenwoordigde artiesten in mijn collectie is. Als ik zou willen, zou ik hem vandaag de hele dag kunnen draaien. Naast zijn naamloos debuut en mijn lievelingsplaat Paradise & Lunch koester ik een nooit in de handel gebrachte maxi-single met vier live opnames van hem. ‘Not for sale’ staat erop. Soms moet je op het juiste moment op de juiste plaats zijn.

Politiek geëngageerd is hij altijd geweest, maar wel heel nadrukkelijk op My Name Is Buddy, Pull Up Some Dust And Sit Down en Election Special. Ik kan me amuseren met op te zoeken welke namen hij laat vallen en naar welke gebeurtenissen hij verwijst.

JukeCooder3.jpgHet album Bop Till You Drop toont aan dat hij niet alleen terugblikt, maar ook een pionier van opnametechnieken is. Het was in 1979 de eerste plaat die digitaal werd opgenomen. Bij gebrek aan cd-spelers, die pas in 1982 op de markt kwamen, werd de primeur wel nog op vinyl geperst. De openingstrack van Bop Till You Drop is zijn versie van Little Sister, waarover ik het gisteren nog had in herinnering aan de tekstschrijver van dit nummer, Doc Pomus. En dan hebben we nog overgeslagen dat hij bij Captain Beefheart, Taj Mahal en Randy Newman is begonnen. Zo kom ik hem tegen op de elpee 12 Songs van Randy Newman uit 1970.

Omdat hij van zijn twintigste al indrukwekkend slide speelde, werd hij vaak uitgenodigd als gastmuzikant. Zo vroegen The Rolling Stones hem om mee te doen tijdens de opnames van Let It Bleed. Zijn frisse ideeën waren niet weinig welkom. Brian Jones was al bijna niet meer van deze wereld en lag meestal in een hoekje te slapen of te huilen. Zo wordt het beschreven in de sterke Stonesbiografie ‘Old Gods Almost Dead’ van Stephen Davis. Keith Richards verliet om de haverklap de studio om daarna lang weg te blijven. Om de tijd te doden, oefende Ry Cooder zich nog verder op zijn gitaar. “In de vier of vijf weken dat ik daar was, heb ik zowat alles gespeeld wat ik kende”, heeft hij ooit gezegd. Wat hij niet wist, was dat ondertussen alles stiekem werd opgenomen. Dat werd pas duidelijk toen hij op een dag onverwacht binnenliep in een kamer waar Keith Richards die banden beluisterde en Cooders werk in een nieuw nummer probeerde te wringen. Cooder is kwaad weggelopen en het is nooit meer goed gekomen, ook al belde Mick Jagger hem om geld te bieden. “Het zijn uitzuigers”, zei Ry Cooder in een opmerkelijk interview met het magazine Rolling Stone. “Ze hebben niet alleen mijn beste nummers gestolen, maar – erger nog – ook een van mijn beproefde basisthema’s.” Veel van wat Ry Cooder met de Stones heeft gespeeld is naar eigen zeggen op Let It Bleed verschenen, maar op de hoes wordt alleen vermeld dat hij mandoline tokkelt op Love In Vain. Het wordt algemeen aanvaard dat hij meespeelt op Sister Morphine, zowel in de versie van Marianne Faithfull als die van de Stones op Sticky Fingers. In ‘Rolling Stone’ beweerde Ry Cooder dat ook Honky Tonk Woman afkomstig is van een van zijn heimelijk opgenomen banden. “Ach", reageerde Keith Richards eens op de beschuldigingen, “ik heb een heleboel van veel mensen geleerd.”

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.