19-03-17

Zondag 19 maart 2017

Graceland

Paul Simon

 

HET LANDGOED

Vandaag zestig jaar geleden kocht Elvis Presley Graceland in Memphis. Het landgoed heette al zo, een voormalige eigenaar had het naar zijn dochter genoemd in de tijd dat er nog geen herenhuis maar een boerderij op stond. De zanger betaalde iets meer dan 100.000 dollar voor het domein en breidde het in de loop der jaren uit . Presley woonde er tot aan zijn dood in 1977 en ligt er begraven. In de zogenoemde Meditation Garden vonden verder zijn ouders en zijn grootmoeder een laatste rustplaats. Er staat ook een gedenkplaat voor zijn tweelingbroer Jesse, die bij de geboorte overleed. Sedert 1982 is Graceland opengesteld voor het publiek, al kunnen niet alle kamers bezocht worden. Met ruim 700.000 bezoekers per jaar is het een toeristische topattractie en een voorname bron van inkomsten voor Presley’s nabestaanden.

JukeGrace.jpgZelf heeft Elvis nooit over Graceland gezongen, maar het landgoed komt voor in verschillende songs van andere artiesten. Het meest bekende nummer is ongetwijfeld Graceland, de titeltrack van de elpee die Paul Simon met Zuid-Afrikaanse muzikanten maakte. Daarin vertelt de singer-songwriter over een bezoek aan Graceland in het gezelschap van zijn negenjarig zoontje uit zijn eerste huwelijk. Dat was Harper Simon, die inmiddels in de voetsporen van zijn papa is getreden. Hij is op tal van platen te horen als gastmuzikant, maar heeft ook twee solo-albums op zijn naam. Voor zijn debuut kreeg hij de hulp van beroemdheden als mondharmonicacrack Charlie McCoy, toetsenwonder Steve Nieve, gitarist Al Perkins en zijn vader.

Naar eigen zeggen wou Paul Simon Graceland een beetje de sound van de Sun-studio’s meegeven en een Johnny Cash-achtig ritme. Daar is hij wel in geslaagd, vind ik. O ja, de backing vocals zijn van The Everly Brothers.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

De commentaren zijn gesloten.