31-03-17

Vrijdag 31 maart 2017

Thunderstruck

AC/DC

 

RIJK IN SCHOOLUNIFORM

Vandaag viert Angus Young zijn 62ste verjaardag. De gitarist en songsmid van AC/DC is een Australiër, maar hij werd in het Schotse Glasgow geboren als de jongste van acht kinderen. In 1963 emigreerde hij met zijn ouders naar ‘down under’, waar hij tien jaar later met zijn oudere broer Malcolm Young de band AC/DC oprichtte.

JukeAC.jpgHij loopt wat af op het podium, naar voor, naar achter. Soms springt hij met beide voeten tegelijk omhoog, dan gooit hij zich weer op de grond en schopt hij spastisch met zijn benen. Ook doet hij geregeld de door Chuck Berry bedachte ‘duck walk’. Het meest opvallende van alle podiumgimmicks is echter zijn schooluniform. Hij beweert dat hij in dat korte broekje het best gitaar kan spelen omdat hij vroeger altijd meteen na schooltijd zijn instrument ter hand nam. In werkelijkheid heeft hij in het begin van zijn carrière talrijke andere carnavalkostuums uitgeprobeerd. Eerst trad hij op in een gorillapak, maar dat was natuurlijk te warm. Er was een tijd dat hij zich ‘Super-Ang’ noemde en een Supermancape droeg. Tussen twee gitaarsolo’s door kleedde hij zich dan om in een telefooncel op het podium. Eens kwam hij klem te zitten in dat hokje. Ook heeft hij zich tijdens concerten verkleed als Zorro en als Spiderman. Op voorstel van zijn zus Margaret koos hij uiteindelijk voor het schooluniform. Zij ontwierp en naaide trouwens de originele versie.

Angus Young houdt zijn privéleven afgeschermd. Maar we weten dat hij een geheelonthouder, maar een zware roker is. En dat hij in 1980 trouwde met de Nederlandse Ellen van Lochem. Dat is de voormalige vriendin van Bennie Jolink, de frontman van de ‘boerenrock’-groep Normaal, die we vooral kennen van het in het Achterhoekse dialect gezongen Oerend Hard. Young – die meestal in Kangoroo Point, even ten zuiden van Sydney verblijft – heeft trouwens een opmerkelijk optrekje in de Gelderse Achterhoek, meer bepaald in Aalten, de geboorteplaats van zijn vrouw. Tussen de doorgaans veel kleinere huizen valt het gebouw van drie verdiepingen niet weinig op. Het telt niet alleen talrijke gastenkamers, maar biedt ook onderdak aan een opnamestudio. Omwille van deze domicilie gaf het Nederlandse zakenmagazine Quote hem een plaats bij de 500 rijkste mensen van Nederland.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

30-03-17

Donderdag 30 maart 2017

Hurt

Timi Yuro

 

JUkeTimi.jpgGEKWETST

Het is vandaag dertien jaar geleden dat Timi Yuro overleed. Door een vreemde kronkel in de popgeschiedenis kende de Amerikaans zangeres in het begin van de jaren tachtig onverwacht vernieuwd succes, zij het opmerkelijk genoeg alleen in de Lage Landen. Maar thuis klonk ze al in de sixties door de huiskamer. Om verschillende redenen wekte ze belangstelling bij de jonge tiener die ik toen was. Ze zong over liefdesverdriet met een zwoele contra-alt, stond appetijtelijk op de platenhoesjes en haar naam klonk exotisch. Ik vermoedde dat ze Aziatisch bloed had, maar ze bleek van Italiaanse komaf. Ze begon haar carrière trouwens met optredens in het Italiaanse restaurant van haar ouders in Los Angeles. Zeer tegen de zin van haar moeder zong ze ook in een nachtclub, maar het was net daar dat ze indruk maakte op een talent scout en een platencontract kon versieren. Haar debuut werd haar grootste hit: Hurt. De hartverscheurende sleper was eerder al opgenomen door Roy Hamilton. Nadat Timi Yuro er een topper van maakte in 1961 zetten nog zeker vijftig artiesten de song op plaat. Daar zijn versies bij van Billie Jo Spears, Carly Simon, Elkie Brooks en Elvis Presley, die een grote fan van Timi Yuro was. In Italië werd het een succes als A Chi in de uitvoering van Fausto Leali en kennelijk daardoor geïnspireerd nam Dalida het in het Frans op als A Qui? Onze eigen Helmut Lotti zette het als enige Engelstalige song tussen elf Nederlandstalige liedjes op zijn album Vlaamse Nachten.

Verderop in de jaren zestig volgden nog verschillende kleinere hits voor Timi Yuro. Zo was zij de oorspronkelijke uitvoerder van What’s A Matter Baby, in 1979 een track op het succesalbum Nightout van Ellen Foley, waarop ook We Belong To The Night stond. De platen van Timi Yuro uit die tijd waren producties van Clyde Otis, die veel met Dinah Washington werkte. Achteraf werd dan ook gezegd dat Yuro’s zangstijl veel aan Washington herinnerde. Meer, haar stem klonk zo ‘full of soul’ dat velen dachten dat Timi Yuro ook een zwarte zangeres was.

In 1981 werd Timi Yuro opgevoerd als eregast in een Nederlands televisieprogramma rond de ‘Platen 10 Daagse’. Dat resulteerde in zo’n grote belangstelling voor haar dat Hurt daar opnieuw als single werd uitgebracht, deze keer met als B-kant Make The World Go Away, de titeltrack van Yuro’s countryalbum uit 1963. Binnen de kortste keren stond de single op de vierde plaats in de Nederlandse Top 40 en het duurde niet lang of hij dook op in de BRT Top 30, waar hij ook op nummer 4 piekte. In een poging die heropleving te verzilveren emigreerde Timi Yuro naar Nederland. Ze nam er nog verschillende platen op die door het plaatselijke label Dureco alleen in de Benelux werden uitgebracht. Maar veel leverde dat niet meer op en ze verhuisde dan maar weer naar de States. Inmiddels was vastgesteld dat ze keelkanker had. Timi Yuro is 63 jaar geworden.

 

  

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

29-03-17

Woensdag 29 maart 2017

Such A Night

Dr John

 

88 TOETSEN

Tel maar na, het is vandaag de 88ste dag van het jaar. Dat is internationaal ‘Piano Day’ omdat zo’n instrument 88 toetsen heeft. Bij deze gelegenheid worden overal ter wereld concerten en andere activiteiten georganiseerd. Meestal gaat het dan om jazz en klassieke muziek, maar de piano speelt ook een voorname rol in de pop- en rockgeschiedenis. Er was een tijd dat het instrument zelfs een plaats opeiste op de dansvloer. Schrijf dat maar toe aan Eric Prydz en zijn Pjannoo uit 2008. The Streets staken er de draak mee in Weak Become Heroes : ‘Same piano loops over and over.’  Tophits als Clocks van Coldplay en Fallin’ van Alicia Keys zijn opgebouwd met 88 toetsen. Billy Joel verdiende zijn bijnaam met zijn debuutsingle Piano Man en ook Elton John leek vergroeid met het pianokrukje. Op zijn bekende instrumental Song For Guy krijgt het klavier de hoofdrol. In The Load-Out, de slottrack van het tourneesfeeralbum Running On Empty, zegt Jackson Browne dat de roadies eerst al het materiaal moeten inladen vooraleer ze zijn piano mogen meenemen. Hij wil nog wat spelen. Waarna het nummer overgaat in een aangepaste versie van Stay, origineel van Maurice Williams and The Zodiacs.

JukeJOhn.jpgIk kan ze natuurlijk niet allemaal opsommen, de pianisten die nu in mijn hoofd ronddwalen. Randy Newman, Leon Russell zaliger, Tom Waits op de elpee Closing Time, Roy Bittan van Springsteens The E Street Band en Richard Manuel van The Band. Maar ik neem je liever verder terug mee in de tijd. Naar de unieke mix van blues en jazz die Mose Allison ontwikkelde. En dat altijd in songs vol ironie. Zijn Young Man Blues werd door The Who gecoverd op de legendarische elpee Live In Leeds. Van zijn Parchman Farm bestaan talloze versies, onder meer van John Mayall. Of wat dacht je van wat oude makkers uit New Orleans? Zoals Professor Longhair en Huey ‘Piano’ Smith, die zelfs zijn instrument als ‘middle name’ hanteerde. Beide heren hebben overduidelijk bijgedragen tot de sound van Dr. John, zoals bijvoorbeeld op Such A Night, hier in een heerlijk Canadees televisiefragment uit 1981.

 

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

28-03-17

Dinsdag 28 maart 2017

Sacramento

Middle Of The Road

 

SJIEP SJIEP

Vandaag viert Sally Carr haar 72ste verjaardag. Ik denk niet dat ze nog shortjes of ultrakorte rokjes draagt zoals in het begin van de jaren zeventig, toen ze de zangeres van de Schotse popgroep Middle Of The Road was. De bandnaam was wel goed gekozen, hun muziek was inderdaad erg ‘middle of de road’.

JukeMiddle.jpgNaast de blondine bestond Middle Of The Road uit drummer Ken Andrew en de broers Ian McCredie op gitaar en Eric McCredie op bas. Omdat ze niet meteen succes hadden in Groot-Brittannië verhuisden ze naar Italië, waar producer Giacomo Tosti voor hen hun typische sound met samenzang bekokstoofde. Tot ABBA opdook, waren zij het internationale gezicht van de Europese doorsneepop. Van hun eerste hit Chirpy Chirpy Cheep Cheep werden maar liefst meer dan tien miljoen exemplaren verkocht. Er volgden nog wat succesvolle songs met nonsenstitel, zoals Kailake Kailako, Tweedle Dee, Tweedle Dum en Soley Soley. Die laatste single werd een nummer 1 in Vlaanderen en Nederland, net als de twee opvolgers uit 1972: Sacramento en Samson And Deliah. Ook Bottoms Up en Yellow Boomerang uit 1973 deden het hier erg goed met respectievelijk een derde en een tweede plaats als piekpositie. Maar wat er dan tot 1976 volgde, haalde enkel nog de hitparade in Duitsland.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

https://youtu.be/sW8574GA06A

 

27-03-17

Maandag 27 maart 2017

One Hand Loose

Charlie Feathers

 

JukeSunA.jpgIN DE STUDIO

Vandaag is het 65 jaar geleden dat Sam Phillips het platenlabel Sun Records oprichtte. De gelijknamige studio op Union Avenue in Memphis bestond al twee jaar. Phillips gaat de geschiedenis in als de ontdekker van Elvis Presley, maar ook pakweg Roy Orbison, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en Johnny Cash maakten hier hun eerste plaatjes. Die laatste vier kwamen op 4 december 1956 samen voor een opmerkelijke jamsessie op de inmiddels legendarische locatie. Gewoon voor de lol speelden ze wat nummers die ze allemaal kenden, vaak country en gospelmuziek. Maar een technicus liet wel een band lopen. Er werden enkele foto’s genomen. Presley poseert aan de piano en zijn toenmalige vriendin Marilyn Evans zit op het instrument. Jaren lagen de opnames van die toevallige ontmoeting in de kluis, inmiddels zijn zo’n veertig nummers ervan verschenen, tot op cd toe. Maar in 1981 kocht ik de elpee met de eerste zeventien songs van de sessie, uitgegeven onder de naam Million Dollar Quartet. Om de indruk te wekken dat het om een bootleg ging, werd alleen de aanduiding OMD-001 op de hoes gedrukt en het vinyl gekrast. Aan het eind van I Shall Not Me Moved zegt iemand: “We zouden een kwartet moeten vormen.”

JukeSun.jpgNaast The Sun Collection van Elvis heb ik verder veel Sun-werk in The Sun Box, die drie elpees telt, en The Sun Country Box, die vier cd’s en een prachtig boek bevat. Je komt er minder bekende, maar daarom zeker niet minder interessante namen tegen, zoals Warren Smith, Carl Mann, Billy Riley en Charlie Feathers. Van die laatste staan liefst negen fiftiessongs op de tweede cd van The Sun Country Box. Charlie Feathers begon als sessiemuzikant bij Sun Studios. Hij heeft altijd beweerd dat hij de arrangementen schreef voor That’s All Right en Blue Moon Of Kentucky van Elvis Presley. Zijn naam komt echter maar voor op één Elvisplaatje: I Forgot To Rerember To Forget. Dat was een bedankje omdat hij op verzoek van de songschrijver Stan Kesler een demo van dat nummer had gemaakt. Net als ik is Bob Dylan een Feathers-fan. Hij draaide de rockabillypionier dan ook twee keer in zijn ‘Theme Time Radio Hour’, een keer met Defrost Your Heart en een keer met One Hand Loose, dat ook bestaat in een flauw afkooksel van Stray Cats.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be