12-04-17

Woensdag 12 april 2017

Dead Man’s Curve

Jan & Dean

 

GEVAARLIJKE BOCHT

Op deze dag in 1966 reed Jan Berry van het surfduo Jan & Dean met zijn Corvette tegen een geparkeerde vrachtwagen op Whittier Boulevard in Los Angeles. Hij lag meer dan twee maanden in coma, waarna een moeilijke revalidatieperiode volgde. Door de opgelopen hersenschade had hij spraakproblemen en allerlei verlammingsverschijnselen. Hij kon zijn rechterarm niet meer gebruiken en leerde daarom links schrijven. Hij was een echte doorzetter. Dokters vertelden hem dat hij nooit meer zou kunnen lopen, maar hij bewees het tegendeel. Het grote succes was voorbij voor het duo, maar Jan Berry heeft later nog songs geschreven, platen geproduceerd en zelfs weer gezongen.

JukeJan.jpgOpmerkelijk is dat het ongeval vlakbij Dead Man’s Curve gebeurde. Dat is een gevaarlijke bocht op Sunset Boulevard, niet ver van de UCLA-campus. En Jan & Dean hadden twee jaar eerder een hit gehad met een nummer over dat veelgesproken verkeerspunt. Naast Jan Derry was Brian Wilson van The Beach Boys een van de auteurs van Dead Man's Curve. Hij kwam op het idee toen hij, samen met co-auteur Artie Kornfeld, de Honda uittestte die hij cadeau had gekregen van de autoconstructeur nadat hij Little Honda had gepend. Een vierde mede-auteur, Roger Christian, die ook Little Deuce Coupe schreef, vond verder inspiratie in een zwaar ongeval dat Mel Blanc in 1961 had op die gevaarlijke plaats. Mel Blanc was een acteur die veel stemmen deed in tekenfilms van Looney Tunes, waaronder die van Bugs Bunny.

In 1978 werd het leven van Jan & Dean geschetst in een televisiefilm die de titel ‘Dead Man’s Curve’ meekreeg. Nadat die op de Nederlandse televisie was vertoond, werd hun Surf City uit 1963 eigenaardig genoeg in 1979 opnieuw een hit bij onze noorderburen. Ook in de BRT Top-30 bleef die single toen trouwens negen weken staan, met de vierde plaats als hoogste positie.  

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.