14-04-17

Vrijdag 14 april 2017

New York Mining Disaster 1941

The Bee Gees

 

JukeBee.jpgGEEEN MIJNRAMP,

GEEN BEATLES

Vandaag is het vijftig jaar geleden dat The Bee Gees de volgens mij magistrale single New York Mining Disaster 1941 uitbrachten. Het was hun eerste Britse plaat nadat ze uit Australië waren teruggekeerd naar hun geboorteland. En het werd hun eerste internationale hit.

In 1941 is er helemaal geen mijnramp in New York geweest. Barry Gibb en Robin Gibb schreven het nummer in een donkere trappenhal en stelden zich voor dat ze zich in een ingestorte mijn bevonden. Ze putten wel inspiratie uit de tragedie van Aberfan in Wales, waar in 1966 bijna 150 mensen stierven in een mijnongeval. Om de families van die slachtoffers niet voor de borst te stoten, verplaatsten zij de gebeurtenissen zo ver mogelijk van Wales. Althans in de titel, want New York komt niet voor in de tekst.

Maurice Gibb noemde in de biografie ‘The Bee Gees: Tales Of The Brothers Gibb’ de song van zijn broers ‘a total rip-off of The Beatles’, maar heeft later die uitspraak teruggetrokken. Dat het nummer geïnspireerd werd door de Fab Four valt echter niet te ontkennen. Maar er is meer. Hun toenmalige manager en platenproducer Robert Stigwood stuurde de single naar radio-dj’s met alleen de songtitel op het labeltje. In de overtuiging dat zij het nieuwste 45-toerenplaatje van The Beatles in handen hadden, draaiden ze het opvallend veel. En toen moest de grote lanceringslogan nog komen: ‘The most significant talent since The Beatles’.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.