17-04-17

Maandag 17 april 2017

4th Of July, Asbury Park (Sandy)

Bruce Springsteen

 

HET AFSCHEID

Vandaag negen jaar geleden overleed Danny Federici aan de gevolgen van huidkanker. Hij was 58 jaar. Het grootste deel van zijn te korte leven speelde hij in de band van Bruce Springsteen, die hij al sedert 1969 kende. Met geïnspireerd toetsenwerk drukte hij zijn stempel op de muziek van The E Street Band, al was hij tussendoor ook te horen op platen van pakweg Joan Armatrading, Graham Parker en Garland Jeffreys.

JukeFederici.pngHij was verantwoordelijk voor het vaak indringende orgelgeluid op Springsteens platen. Ook het glockenspiel dat Hungry Heart typeert, is van hem. Misschien het meest bekend is zijn accordeonspel op 4th Of July, Asbury Park (Sandy), in 1973 een track uit de elpee The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle. De ballade geldt als het strafste voorbeeld van de studie van de ‘boardwalk culture’ in New Jersey, die de Boss zo vaak heeft beschreven. “Zijn orgel en accordeon brachten de ‘boardwalks’ in mijn muziek tot leven”, heeft Springsteen eens gezegd. Op de enkele maanden na zijn dood verschenen EP Magic Tour Highlights is Federici’s laatste uitvoering van Sandy de afsluiter. Bruce Springsteen en drummer Max Weinberg hadden de toetsenvirtuoos bezocht in het ziekenhuis en hem overtuigd nog eens op te treden. Dat gebeurde in Indianapolis. Zijn hele familie was overgevlogen voor dit uitzonderlijk concert, waarbij hij maar op enkele nummers meespeelde. In de clip op de officiële website van Bruce Springsteen voel je dat de twee vrienden afscheid namen. “Wij zijn samen opgegroeid en hebben meer dan veertig jaar samengewerkt”, liet Springsteen na zijn overlijden in een mededeling weten. “Hij was de beste toetsenist en een geweldige muzikant. Ik hield ontzettend veel van hem.”

Op het album The Rising speelt Danny Federici een opmerkelijke orgelsolo op het einde van You’re Missing. Achteraf beschouwd zou het over hem kunnen gaan…

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.