20-04-17

Donderdag 20 april 2017

All Of Nothing

The Small Faces

 

ALLES OF NIETS

Vandaag 26 jaar geleden overleed Steve Marriott. Na een brand in de slaapkamer van zijn 16de-eeuws kasteeltje in Essex, werd hij dood aangetroffen op de grond, tussen het bed en de muur. Hier en daar lees ik dat hij uit angst in een kast was gekropen en dat zijn lijk daar werden gevonden. Marriott was die nacht teruggekomen uit de VS. De vermoeidheid, de jetlag en de drank die hij onder weg rijkelijk had laten vloeien, zorgden ervoor dat hij als een blok in slaap viel. Waarschijnlijk met een brandende sigaret tussen zijn vingers. Op zijn uitvaart werd All Or Nothing gespeeld. Dat was een van de vele hits die hij voor The Small Faces had geschreven, zoals meestal samen met Ronnie Lane. Ook mijn favorieten Itchychoo Park, Tin Soldier en Lazy Sunday horen daarbij.

JukeSmal.jpgSteve Marriott verliet The Small Faces om in 1969 Humble Pie te vormen met onder meer Peter Frampton. Die kent iedereen nu van Show Me The Way, zowat de meest beroemde ‘talk box’-song. Maar als tiener speelde hij covers van Buddy Holly met zijn schoolvriend David Bowie. En ik hoor hem – ik heb het nu over Frampton – nog altijd graag bezig met The Herd in I Don’t Want Our Loving To Die uit 1968 en vooral From The Underworld uit 1967.

Net zoals bij The Small Faces gebruikte Steve Marriott zijn sterke stem als zanger van Humble Pie. Bovendien schreef de nummers voor die band, zoals Natural Born Bugie. Het laatste woord van de titel wordt vaak verkeerdelijk als ‘boogie’ gespeld. Ik heb het hier al eens verteld, ik heb zelfs een single – nochtans op het originele label Immediate – waarop het nummer net als in de refreintekst Natural Born Woman heet.

Laat ons teruggaan naar het begin van dit bericht. The Small Faces namen All Or Nothing in 1966 op. Volgens zijn moeder pende haar Steve de song met zijn vertrokken verloofde Sue Oliver in gedachten. Zijn eerste vrouw Jenny Rylance, die ooit een affaire met Rod Stewart had, houdt echter vol dat het nummer voor haar is geschreven. Waarschijnlijk kloppen beide verhalen en heeft Marriott uit verschillende ervaringen geplukt. In elk geval is de song tot stand gekomen in een hotel in Leeds. Faces-drummer Kenney Jones herinnerde zich in een interview met Uncut dat Steve Marriott plots door de gang kwam gelopen. “Ik heb net onze volgende hit geschreven”, riep hij uit.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.