18-06-17

Zondag 18 juni 2017

When I’m Sixty-Four

The Beatles

 

ALS IK MIJN HAAR VERLIES

Vandaag wordt Paul McCartney 75. Waar is de tijd dat hij When I’m Sixty-Four zong? Hij schreef het nummer in zijn eentje, maar zoals gebruikelijk was bij The Beatles stond ook de naam van John Lennon eronder. Nochtans heeft Lennon eens in een interview met Playboy gezegd: “I would never dream of writing a song like that.”

Macca schreef het wijsje al toen hij nog maar vijftien was en speelde het al in de tijd dat de Fab Four nog The Quarrymen heetten. Pas veel later heeft hij de tekst geschreven. Dat hij voor 64 koos, was omdat zijn vader op dat moment die leeftijd had.

When I’m Sixy-Four is het eerste nummer dat opgenomen werd voor de elpee Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Eigenlijk is het een compilatie van verschillende studiosessies. De lead vocals van Paul McCartney en de backing van de andere drie Beatles werden op verschillende dagen op band gezet. Bijna drie weken later werd pas de nadrukkelijke bijdrage van drie klarinettisten toegevoegd.

Toen Paul McCartney in 2006 zijn 64ste verjaardag vierde, brachten zijn kinderen een aangepaste versie van de song. Van ‘losing my hair’ was nog geen sprake en ‘will you still feed me’ was ook  niet aan de orde. Trouwens, dat is vandaag nog niet het geval. Op zijn 75ste rockt Macca nog als toen hij… 64 was.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

Commentaren

Toen Paul het liedje schreef, was zijn vader 56. Maar Paul had de pensioengerechtigde leeftijd in Engeland in zijn achterhoofd, alleen vond hij 64 beter klinken dan 65. Op het moment dat Sgt. Pepper werd opgenomen, was Pauls vader inderdaad 64. George Martin herinnerde zich later nog dat hij op zoek ging naar de beste klarinettisten die er op dat moment te vinden waren: Robert Burns, Henry McKenzie en Frank Reidy. De stem van Paul werd op de toonhoogte C groot opgenomen, maar Paul was daar achteraf niet tevreden over. Door de snelheid van de tape wat aan te passen creëerde George Martin een stemgeluid in de toonhoogte van D flat. Ook wist Martin te vertellen dat als het aan Lennon had gelegen het liedje nooit was opgenomen, maar Paul wou zo graag en de sfeer binnen de groep was in die periode erg goed... dus.

Gepost door: Marc Brillouet | 18-06-17

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.