20-06-17

Dinsdag 20 juni 2017

Here Comes Summer

Jerry Keller

 

JukeKeller.jpgDAAR IS DE ZOMER

Voor het officiële begin van de astronomische zomer moeten we volgens Frank Deboosere nog tot morgenvroeg 6.24 uur wachten. Maar Here Comes Summer is een waarheid als een koe. Het was in 1958 een grote hit voor Jerry Keller, die vandaag zijn tachtigste verjaardag viert.

Keller schreef songs voor pakweg Andy Williams (Almost There) en Ricky Nelson (How Does It Go?), soundtracks van films en begintunes voor televisieprogramma’s. Onder de titel A Man And A Woman vertaalde hij Un Homme Et Une Femme van Francis Lai. Zijn versie werd opgenomen door onder meer Ella Fitzgerald, Engelbert Humperdinck en José Feliciano.

Jerry Keller was niet alleen songwriter, hij zong ook. Toch is Here Comes Summer, dat hij schreef en zelf op plaat zette, zijn enige succes, zeker in Europa. Het werd een Amerikaanse en een Britse nummer 1. Toen die posities werden bereikt was het wel winter. Nauwelijks een jaartje na het origineel kwamen Cliff Richard and The Shadows met hun versie op hun tweede elpee Cliff Sings. The Dave Clark Five coverde Here Comes Summer in 1970, maar met een andere tekst.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

Commentaren

Jerry Keller woonde met zijn familie in Tulsa waar hij bij diverse orkesten en groepen zong, maar hij wou het maken in New York. Daar gaat hij meteen zangles volgen. Zijn moeder,erg gelovig, staat erop dat hij zich aansluit bij een kerkgemeenschap, in zijn geval de Church of Christ in New York. Koorlid op dat moment is niemand minder dan Pat Boone (ook erg gelovig). Die brengt Keller iets later in contact met zijn manager Marty Mills, die Keller op zijn beurt voorstelt aan de eigenaar van Kapp Records. Die man hioudt helemaal niet van rock-'n-roll en neemt bij voorkeur ballads op. Tijdens een auditie zingt Jerry het door hemzelf geschreven "Here comes summer". Jerry schreef dit op zijn bed in zijn appartement dat hij in New York huurde, nadat hij in de hitlijsten van Billboard en Cashbox had gemerkt dat liedjes die over een seizoen gaan het altijd goed doen in de charts. Er wordt tijdens de opname beslist dat "Time has a way" de A-kant wordt. Jerry neemt die op samen met het bekende orkest van Glenn Osser, inclusief een rist violen. Die worden tijdens de opname van "Here comes summer" naar huis gestuurd. Er blijft alleen nog een combo over en een achtergrondkoortje. In 2 takes en 20 minuten later staat het nummer on tape. Wanneer de single in 1959 wordt gereleaset, is het de New Yorkse deejay Dick Biondi die het begint te draaien, maar na een keer of vier merkt hij dat er geen reactie komt. Dan maar de B-kant gedraaid en "Here comes summer" wordt een instant succes, zeker wanneer Dick Clark, Jerry Keller uitnodigt om het in zijn "American Bandstand" te komen zingen. Het verhaal wil dat Dick Biondi aan zijn pluggen een Cadillac overhoudt.

Gepost door: Marc Brillouet | 20-06-17

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.