22-06-17

Donderdag 22 juni 2017

Classical Gas

Mason Williams

 

GEEF MAAR GAS

Op deze dag in 1968 bracht Mason Williams zijn successingle Classical Gas uit. Het was een track uit zijn elpee The Mason Williams Phonograph Album. Je moet maar op zo’n titel komen. Ik associeer de song met de glorietijden van de piratenzenders, toen instrumentale nummers hits konden worden omdat dj’s ze vaak gebruikten om hun programma’s uitgebreid in te leiden of af te sluiten. Ik lees nu dat tot in de jaren tachtig Amerikaanse televisiestations de compositie gebruikten in de generiek van nieuws- en sportuitzendingen. Ik kan het mij niet herinneren, maar waarschijnlijk is dat hier ook gebeurd.

JukeGas.jpgDe Texaan Mason Williams, die volgend jaar tachtig wordt, is een creatieve duizendpoot. Hij is / was niet alleen een klassieke gitarist, maar toch een popcomponist, hij is / was ook nog een stand-up comedian en een tekstschrijver voor beroemde televisieshows, zoals ‘Saturday Night Live’. In 1967 schreef hij Cinderella Rockefella voor het Israëlische koppel Esther and Abi Ofarim. Toen die goed scorende single een jaar later werd uitgebracht, won hij zelf drie Grammy’s voor Classical Gas. De oorspronkelijke titel was Classical Gasoline omdat hij de klassieke gitaarmuziek wat wou bijtanken. Het schijnt dat de titel onderweg bij het kopiëren per ongeluk werd ingekort. De arrangeur en producer van de plaat was Mike Post en die keek niet op een wagnertuba. Het is trouwens dit staaltje dat hem een lange carrière in de televisiewereld bezorgde. Post leverde televisiekenwijsjes aan de lopende band, onder meer voor series als ‘Hill Street Blues’, ‘The A-Team’, ‘CHiPs’ en ‘Magnum’. Daarbij bewees hij dat hij goed naar Mason Williams had geluisterd.

Op sites voor oldiesfans wordt het nummer wel eens toegeschreven aan Eric Clapton. De verwarring wordt veroorzaakt door het feit dat Clapton de soundtrack van de film ‘The Story Of Us’ met Bruce Willis en Michelle Pfeiffer afleverde. En daarin komt ook Classical Gas voor, maar wel eigenhandig gespeeld door Mason Williams. Dave Edmunds nam wel een cover op voor zijn album Rags & Classics in 2015. Maar de man die de song het meest op plaat zette, in tal van bewerkingen, was Mason Williams zelf. Ronduit ontroerend vind ik zijn akoestische uitvoering op de elpee Handmade uit 1970.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

Commentaren

de versie van Tommy Emmanuel mag er ook zijn

Gepost door: Paul Winters | 22-06-17

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.