25-06-17

Zondag 25 juni 2017

Love Hurts

The Everly Brothers

Roy Orbison

Gram Parsons & Emmylou Harris

Nazareth

 

SCHRIJVERSECHTPAAR

Vandaag dertig jaar geleden overleed Boudleaux Bryant, een van de voornaamste country- en popsongschrijvers uit de jaren vijftig en zestig. De meeste hits pende hij samen met zijn vrouw, Felice Bryant. Toen die nog gewoon Matilda Scaduto heette, werkte ze als liftbediener in een hotel. Het is daar dat ze Boudleaux voor het eerst ontmoette. Naar eigen zeggen had ze op haar achtste zijn gezicht al eens gezien in een droom en had ze al die tijd gehoopt die man te vinden. Dat verhaaltje resulteerde in All I Have To Do Is Dream, wat een nummer 1 werd voor The Everly Brothers. Don en Phil hebben trouwens nog meer werk van het schrijversechtpaar op plaat gezet, zoals Bye Bye Love, Bird Dog, Devoted To You en – nog een nummer 1 – Wake Up Little Susie. De Everly’s namen ook als eerste artiesten Love Hurts van de Bryants op. Voor hen werd het geen hit, wel voor Roy Orbison. Het meest succesvol was echter de hardrockuitvoering van de Schotse band Nazareth in 1975. Ook bekend is de versie van Gram Parsons en Emmylou Harris, die verscheen op Parsons’ postume elpee Grievous Angel. Het is sedertdien een onvermijdelijk onderdeel van een concert van Emmylou Harris. Die zangeres heeft het inmiddels verschillende keren solo opgenomen. In het begin van haar carrière heeft zij nog meer materiaal van Boudleaux en Felice Bryant op plaat gezet, bijvoorbeeld Sleepless Nights op haar eigenlijke debuut Pieces In The Sky. Vijf jaar eerder had ze wel al het album Gliding Bird uitgebracht, maar dat wordt meestal niet meegerekend. Ze schreef haar voornaam toen trouwens nog in twee delen: Emmy-Lou.

Het echtpaar Bryant verzamelde maar liefst 59 muziekonderscheidingen. Hun songs werden opgenomen door een diversiteit aan artiesten. Van Buddy Holly (Raining In My Heart), Jim Reeves en Frankie Laine tot Simon & Garfunkel, The Grateful Dead en Elvis Costello. Zelfs Bob Dylan zette in 1970 twee nummer van de Bryants op zijn elpee Self Portrait.

Leuk om weten is dat Billy Roberts, de auteur van Jimi Hendrix’ klassieker Hey Joe, inspiratie voor de songtekst vond in Hey Joe!, een countryhit die Boudleaux Bryant in 1953 voor Carl Smith schreef. Dat lied droeg, op een uitroepteken na, niet alleen dezelfde titel, het had ook de vorm van vraag en antwoord.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

https://youtu.be/soDZBW-1P04

 

De commentaren zijn gesloten.