27-06-17

Dinsdag 27 juni 2017

Lawdy Miss Clawdy

Elvis Presley

 

IN ZWART LEDERJukeElvis.jpg

Oorspronkelijk was het van Lloyd Price, Elvis Presley nam het in 1956 op voor zijn debuut. Het verscheen echter pas als een van de bonustracks op een re-release van dat album. Maar Lawdy Miss Clawdy klinkt het allerbeste in Elvis’ uitvoering van vandaag 49 jaar geleden, live in Studio 4 van de televisiezender NBC in het Californische Burbank. Het was voor de eerste keer in zeven jaar dat de King optrad. Je zou het een voorloper van 'MTV Unplugged' kunnen noemen. Het leek wel een spontane jamsessie, maar alles was goed geregisseerd. Het publiek, dat rond Presley en zijn begeleiders zat als rond een boksring, was zorgvuldig uitgezocht. En jonge vrouwen kregen de eerste rij toegewezen. Zij moesten aantonen dat Elvis niet verworden was tot een crooner voor bejaarden. De zanger zag er stoer uit in zijn zwarte lederen jack. Hij maakte graag grapjes met zijn trouwe begeleidingsmuzikanten, gitarist Scotty Moore en drummer D.J. Fontana, die op een gitaarkist trommelde. Ook richtte hij zich tijdens Love Me Tender tot Priscilla, die tussen de toeschouwers zat, en plaagde haar lachend met de zin “You’ve made my life a wreck… euh… complete.”

Verschillende concerten werden op enkele dagen ingeblikt. Slechts een klein deel van die beelden kreeg, naast talrijke andere opnamen, een plaats in het televisieprogramma ‘Elvis’ dat voor het eerst op 3 december 1968 werd uitgezonden. Gewoonlijk heeft men het over de ‘68 Comback Special’. Sedert het eens op Nederland 3 was te zien, staat het op mijn harde schijf. En als ik er nog eens naar kijk, spoel ik na Lawdy Miss Clawdy altijd terug om het nog eens te horen.

 

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

Commentaren

De 30ste en 31 ste januari en de 3de februari 1956 blikte Elvis in de RCA studio's in New York een rist nummers in voor zijn eerste elpee op dit label. Producer van dienst is Steve Sholes die op het einde van die sessie aan Colonel Parker laat weten: "On Friday we didn't have any new material that suited Elvis so we recorded "Lawdy Miss Clawdy" en "Shake, rattle and roll". Toen Lloyd Price zijn zelf geschreven "Lawdy Miss Clawdy" in 1952 op plaat zette, was pianist van dienst niemand minder dan Fats Domino. In de herfst van 1956 brengt Elvis "Lawdy Miss Clawdy" op single uit, maar zonder hitresultaat. Verzamelaars willen deze versie uit dat jaar zowel op 45 als op 78 toeren. Je kan Elvis "Lawdy Miss Clawd" ook zien zingen in de documentaire "Elvis on Tour".

Gepost door: Marc Brillouet | 27-06-17

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.