06-07-17

Donderdag 6 juli 2017

Love Has No Pride

Libbby Titus

 

HET MEISJE VAN WOODSTOCK

Vandaag wordt Libby Titus zeventig jaar. Wie is dat? Wacht, ik zal het je uitleggen. Kijk ondertussen eens naar de hoesfoto’s van haar eerste elpees. Op het debuut stonden covers van pakweg Tim Hardin, John Sebastian en The Beatles. Haar tweede elpee, die verwarrend genoeg ook gewoon Libby Titus heette, bevatte eigen werk, waaronder Love Has No Pride, dat ze samen met Eric Kaz schreef. Dat is inmiddels een americana-standaard geworden sedert het werd opgenomen door Bonnie Raitt op Give It Up (1972) en Linda Ronstadt op Don’t Cry Now (1973). Trouwe lezers zal het niet verwonderen dat die vinylschijven in mijn kast steken. En, toegegeven, eigenlijk is het zo dat ik Libby Titus heb leren kennen.

JukeLibby2.jpgJukeLibby1.jpgRecent kwam ik haar tegen in het hier al vaak aangehaalde prachtboek ‘Small Town Talk’ van Barney Hoskyns. Dat vertelt het verhaal van Woodstock als muzikantenkolonie waar pakweg Bob Dylan, The Band en Van Morrison de natuur en nieuwe muzikale wegen gingen opzoeken. Graag herhaal ik nog eens dat het legendarische festival wel naar die plek werd genoemd, maar elders werd gehouden. Wel, Libby Titus werd in Woodstock geboren. Jurist was toen haar familienaam. Titus komt van haar eerste man, Barry Titus, nota bene de kleinzoon van de steenrijke cosmetica-industrieel Helena Rubenstein. Zij koos echter voor het leven van een bohemien en stortte zich in de armen van de ene muzikant na de andere. Eerst richtte ze haar pijlen op de leden van The Band, die in het kielzog van Dylan waren geland in haar geboorteplaats. Zij vond ze ‘the most seductive young men I’ve ever met’. Dat het uiteindelijk drummer Levon Helm was die haar kreeg, is heel toevallig volgens de inmiddels overleden schrijver Mason Hoffenberg, die een tijdlang in Woodstock samenwoonde met Band-toetsenist Richard Manuel. Ik citeer nu uit ‘Small Town Talk’. Band-bassist Rick Danko – ook al dood sinds 1999 – was op weg naar Hoffenbergs huis voor een afspraak met Libby. Levon Helm ook. Maar Danko werd betrokken in een verkeersongeval en zo kon Helm haar binnendoen. Van 1969 tot ver in de jaren zeventig waren ze een koppel. Hun dochter Amy Helm, die het zelf probeert te maken als zangeres, was al te horen op platen van haar – ook alweer vijf jaar geleden gestorven – papa.

Libby Titus hield kennelijk van afwisseling in de breedste zin van het woord. Want ze wisselde Levon Helm in voor Mac Rebennack, beter bekend als Dr. John. Met hem zong ze in 1980 het zelfgeschreven The Sailor And The Mermaid op de elpee In Harmony / A Sesame Street Record. Dat zal je misschien verwonderen, maar ook die plaat – met verder o.a. The Doobie Brothers, James Taylor, Al Jarreau, George Benson en Linda Ronstadt, staat in mijn kast. In dezelfde reeks van de Amerikaanse ‘Sesamstraat’ heb ik ook de editie van 1981 met o.a. Billy Joel, Janis Ian en Crystal Gayle. Die elpee wordt afgesloten met Santa Claus Is Comin’ To Town van Bruce Springsteen, een nummer dat de Boss nog altijd op zijn eindejaarsrepertoire heeft staan. Maar we wijken af, we waren bezig over de mannen van Libby Titus. In 1993 trouwde ze met Donald Fagen van Steely Dan, weer een heel andere van muziekstijl en uitzicht. Ze zijn nog altijd samen, ook al zou er volgens de ‘boekskes’ vorig jaar een haar in de boter. Dan denk ik aan de tekst van Love Has No Pride: ‘I’ve heard you talk: she’s crazy to stay. But this love hurts me so, I don’t care what you say.’

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

Commentaren

Mooi!
Ik kende alleen maar de foto.

Gepost door: Luc Berden | 06-07-17

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.