07-07-17

Vrijdag 7 juli 2017

Here Comes The Sun

The Beatles

 

JukeSun.jpgDAAR IS DE ZON

Ik word er altijd vrolijk van, het is alsof je de zon echt hoort doorbreken. Op deze dag in 1969 hebben The Beatles Here Comes The Sun opgenomen. Nou ja, alleen Paul, George en Ringo en een stelletje strijkers deden mee. John Lennon herstelde op dat moment van een verkeersongeval. Voor het nummer op het album Abbey Road verscheen, is er wel nog tot half augustus aan gesleuteld.

Met Something en While My Guitar Gently Weeps is Here Comes The Sun een van de bekendste Beatles-composities van George Harrison. Hij zingt niet alleen het nummer, maar speelt naast de gitaren ook op een Moog-synthesizer.

In zijn autobiografie ‘I, Me Mine’ vertelt George Harrison dat hij de song op een zonnige aprildag heeft geschreven in de tuin van ‘Hurtwood’, het huis van zijn vriend Eric Clapton. Hij leende er een van Claptons akoestische gitaren voor.

In de onderstaande video krijgt Harrison wel erg opvallende steun. Phil Collins drumt met Ringo Starr mee, Elton John en Joos Holland zitten elk aan een piano, Jeff Lynne van ELO doet mee en ik meen ook bassist Mark King van Level 42 te herkennen. De opname werd – schat ik – halfweg de jaren tachtig gemaakt tijdens het jaarlijkse concert van The Prince’s Trust, een caritatieve instelling die door de Britse kroonprins Charles werd gesticht. Hij woont die optredens ook altijd bij.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

Commentaren

De opnamen van "Here comes the sun" begonnen de 7de juli in studio 1 van Abbey Road op de dag dat Ringo Starr 29 werd. In het totaal werden er 13 tracks opgenomen. De 13de wordt goed bevonden. Voor de basistrack speelt Paul op bas, Ringo op drums en George op de akoestische gitaar. De opnamen begonnen die dag om 14.30 u. en duurden tot 23.45 u. De dag nadien neemt George zijn zangpartij opnieuw op. George schreef dit liedje inderdaad toen hij bij Eric Clapton op bezoek was. Die woonde toen in een landhuisje in Ewhurst, Surrey. "Plots begon de zon te schijnen en dat was zo'n genot voor mij om weer eens in de zon te lopen na al die dagen in de studio en op kantoor. De song kwam eigenlijk zeer eenvoudig in me op", aldus Harrison. Het was producer George Martin die besloot er wat extra instrumenten aan toe te voegen: vier violen, vier cello's, een contrabas, twee klarinetten, twee altfluiten en twee piccolo's. De 15de augustus brengt George de finishing touch toe door zijn Moog-synthesizer te dubben.

Gepost door: Marc Brillouet | 07-07-17

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.