09-07-17

Zondag 9 juli 2017

Seasons

Earth & Fire

 

BOVENSTUKJE IN SUÈDE

Vandaag viert Jerney Kaagman haar zeventigste verjaardag. Als ik zwaar getafeld heb, droom ik nog wel eens van ‘Toppop’-uitzendingen waarin ze optrad in een hippiebroek, het buikje bloot onder een weinig aan de verbeelding overlatend bovenstukje in suède. Ze was de zangeres van Earth & Fire, een groep rond de tweelingbroers Chris Koerts en Gerard Koerts. De eerste zong en leefde zich uit op gitaren, de tweede haalde een symfonische sound uit allerlei toetseninstrumenten.

JukeSeasons.jpgHet was de tijd van de Nederpop. We luisterden allemaal naar Hilversum 3 en bands van bij de noorderburen bevolkten de Belgische hitlijsten. Earth & Fire brak in 1970 door met Seasons, een song die geschreven werd door George Kooymans van Golden Earring. Nog datzelfde jaar scoorden ze met Ruby Is The One, maar hun eerste nummer 1 kwam er in 1972 met Memories. De hits volgden elkaar snel op. Love Of Life en Wild And Exciting zeggen me niks meer, maar uit 1973 herinner ik me nog heel goed Maybe Tomorrow, Maybe Tonight. Vervolgens vervaagde het vuur enkele jaren. In 1979 flakkerde het echter weer op met internationaal succes voor Weekend, een niemendalletje dat als een calypso begon en rond reggaeritmes was opgebouwd. Toen was bassist Bert Ruiter net van Focus overgekomen. Die muzikant had op dat moment al een relatie met Jerney Kaagman en schijnt vandaag nog altijd met haar samen te wonen.

In 2003 verwerkte de Duitse danceformatie Scooter het refrein uit Weekend van Earth & Fire in een enerverend ding met dezelfde titel. Dat het toch een Europese hit werd – het stond ook vier weken in de Ultratop – was misschien mede te danken aan het feit dat er in de videoclip flink wat blote borsten voorbijkwamen. Verdorven geesten konden er een knipoog naar Jerney Kaagman in zien. De zangeres die voor de hoes van sommige persingen van het debuut Earth & Fire naakt poseerde naast de mannen van de band in bontjassen, legde in mei 1983 haar kleren af voor de eerste editie van de Nederlandstalige ‘Playboy’.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.