25-07-17

Dinsdag 25 juli 2017

Last Train To Clarksville

The Monkees

 

JukeMonkee.jpgDE LAATSTE TREIN

Op deze dag in 1966 namen The Monkees hun debuutsingle Last Train To Clarksville op. In november van dat jaar zou de single op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade staan. Het nummer werd geschreven door het songwritersduo Tommy Boyce en Bobby Hart. Die laatste speelde piano tijdens de opname. Voor de rest stonden er trouwens enkel sessiemuzikanten in de studio.

Hoewel Last Train To Clarksville later gebruikt werd in een legerfilm om rekruten te verwelkomen, zou je er een anti-Vietnamsong in kunnen horen. Bobby Hart heeft wel gezegd dat hij niet de intentie had een protestlied te schrijven. Volgens hem had hij het net zo goed over Clarksdale kunnen hebben. En toch. Clarksville was het dichtstbijzijnde station van Fort Campbell, de thuisbasis voor de 101st Airborne Division. Die legereenheid is bekend van zijn inzet tijdens de Twee Wereldoorlog, van de landing in Normandië tot de Slag van de Ardennen. De alom geprezen televisieserie ‘Band Of Brothers’ vertelt het ware verhaal van een compagnie van die divisie. Sedert 1965 opereerden ze in Vietnam. Vandaar dat in het Monkeesnummer een militair zijn lief belt en haar vraagt naar Clarksville te komen om een laatste avond samen door te brengen. Hij vertrekt naar de oorlog en weet niet of hij ooit zal terugkeren. ‘And I don’t know if I’m ever coming home’. Wie naar de tekst luistert, hoort een heel ander liedje dan de Beatlesachtige ‘close harmonies’ en het jingle-jangle gitaargeluid dat van Paperback Writer lijkt geleend. 

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

Commentaren

Gewoon even terzijde, maar misschien leuk om weten is dat de moeder van Michael Nesmith van The Monkees, Bettie Graham, de uitvindster is van een correctievloeistof om onder meer tikfouten te corrigeren (echt een nuttige uitvinding van jaren geleden). Die vloeistof werd vooral in Amerika bekend onder de naam "Liquid Paper" en verkrijgbaar in kleine, handige flesjes die altijd binnen handbereik naast de typemachine stonden. Michaels moeder zou haar formule later doorverkopen aan de Gilette Corporation voor de som van 4,75 miljoen dollar. Toen zij in 1980 stierf, was Michael haar enige rechtstreekse erfgenaam.

Gepost door: Marc Brillouet | 25-07-17

Reageren op dit commentaar

Marc, kommatje verkeerd gezet. De zaak werd verkocht voor 47,5 miljoen dollar ! Scheelt een slok op de borrel.

Gepost door: Patrick Haesevoets | 09-08-17

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.