28-07-17

Vrijdag 28 juli 2017

All The Young Dudes

Mott The Hoople

 

EEN HIT ALS CADEAUTJE

Vandaag 45 jaar geleden bracht Mott The Hoople de single All The Young Dudes uit. De formatie was de split nabij toen er in 1972 een godsgeschenk uit de hemel viel. David Bowie, bevriend met Peter Overend Watts, de bassist van de band, bood hen een song aan. Hij had zich echt voorgenomen de groep te redden. Maar ze hadden geen zin om Suffragette City uit The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars te coveren. Dus schreef Bowie snel een ander nummer, in kleermakerszit op de grond. Na een klein uurtje was hij klaar. De Hoople-zanger Ian Hunter stond toe te kijken hoe All The Young Dudes, met zijn zelfmoordgedachten en verwijzingen naar T-Rex, de Beatles en de Stones, tot stand kwam. Toeval of niet, maar ze blikten het nummer in op de verjaardag van organist Verden Allen, de oprichter van Mott The Hoople.JukeDudes.jpg  

Oorspronkelijk stond er ‘Lucy’s stealing clothes from Marks and Sparks’ in de tekst. Dat was de bijnaam van Marks & Spencer. De BBC beschouwde dat als sluikreclame en wou het plaatje niet draaien. Ian Hunter vloog heen en weer vanuit de V.S. om dat fragment opnieuw in te zingen als ‘Lucy’s stealing clothes from unlocked cars’ voor de Britse radioversie. Elders hield men het bij het origineel, zoals ook te horen in de twee clips hieronder.

All The Young Dudes werd een enorme hit en bewerkstelligde de doorstart van de band. Toch stapte Verden Allen kort daarna op. Vanaf 1973 werd Mott The Hoople voor korte tijd versterkt met Mick Ronson, die op Transformer van Lou Reed had gespeeld en met Bowie op tournee was geweest. De in 1993 overleden Mick Ronson was trouwens jarig op dezefde dag als Verden Allen. In 1992 speelden David Bowie, Ian Hunter en Mick Ronson All The Young Dudes tijdens het concert ‘Freddy Mercury London Tribute’ in het Wembley-stadion. Ook Joe Elliott, de zanger van Def Leppard, deed mee. Die versie verscheen op Ronsons postume plaat Heaven And Hull.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.