29-07-17

Zaterdag 29 juli 2017

She Was Naked

Supersister

 

IN HAAR BLOOTJE

Op deze dag in 2001overleed Sacha van Geest tijdens zijn vakantie op Malta aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was de fluitist van de Nederlandse formatie Supersister, die verder bestond uit drummer Marco Vrolijk, bassist Ron van Eck en zanger en keyboardspeler Robert Jan Stips. Die laatste was de meest bekende van het kwartet. Hij werd gevraagd om op tournee te gaan met Golden Earring toen die band een wereldhit had met Radar Love en speelde op enkele albums van de groep van Barry Hay, George Kooymans, Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen. Later trad hij toe tot The Nits, voor wie hij eerder al als producer was opgetreden. Ook werkte hij veel samen met cabaretier Freek De Jonge.

JukeSuper1.jpgJukeSuper2.jpgSupersister ontstond in het begin van de seventies uit een Haags schoolbandje. Jazzy prog-rock was hun ding, Soft Machine hun grote voorbeeld. Een beetje tot eigen verbazing werd hun debuutsingle She Was Naked een hit in 1972. Dat het plaatje veel werd gedraaid door de piratenzender Veronica zal daar niet vreemd aan geweest zijn. De song, die door Robert Jan Stips werd geschreven, bestaat uit twee totaal verschillende delen. Het begint rustig kabbelend, maar na 1´40´´ gieren de gitaren en wordt het toetsenwerk opgedreven terwijl een laag zingend mannenkoor ergens in een kelder almaar een zinnetje kerklatijn herhaalt: ‘Dona nobis pacem’. Toen ik ter voorbereiding van deze bijdrage de single nog eens beluisterde, kon ik het begin niet echt herkennen. Pas bij het tweede deel kwam de herinnering terug.

Het succes van She Was Naked leverde Supersister een platencontract voor enkele elpees op. Het eerste album was Present From Nancy, maar twee langspelers later was het liedje uit. Enkele leden zochten andere muzikale horizonten op, de groep viel uit elkaar, maar kwam later meer dan eens terug samen. Niet alleen voor reünieconcerten, ook voor plaatopnamen. Er verschenen nog albums in 2000 en een compilatie-cd in 2002. Het overlijden van Sacha van Geest maakte echter een definitief einde aan Supersister. “Zonder hem denk ik niet dat het nog iets wordt”, zei Robert Jan Spits toen. Inmiddels is ook bassist Ron van Eck overleden.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.