03-08-17

Donderdag 3 augustus 2017

Alive

Pearl Jam

 

ALS JE VADER JE VADER NIET IS

Op deze dag in 1991 speelde Pearl Jam een concert in RKCNDY in Seattle. Tijdens het optreden werd de zwart-wit videoclip van Alive gedraaid. Omdat de band niet van lippen hield, werd het originele live geluid gebruikt in het filmpje. Dat was uitzonderlijk in die dagen.

JukePearl.jpgAlive was de eerste single van Pearl Jam, een track uit het debuutalbum Ten. Ik heb hier al eens opgelijst hoeveel artiesten een tiende plaat met de titel Ten hebben uitgebracht. Bij Pearl Jam was het echter een verwijzing naar het rugnummer van hun favoriete basketspeler, Mookie Blaylock. De band heette trouwens oorspronkelijk Mookie Blaylock, maar toen het tot een platencontract kwam, eisten de advocaten van het label een andere naam uit vrees voor gerechtelijke procedures.

Aanvankelijk heette het nummer Dollar Shot en was het een instrumentaal werkstuk van gitarist Stone Gossard. Het stond op een bandje dat Gossard en zijn vrienden lieten circuleren in de hoop een zanger voor hun groep te vinden. Via Jack Irons, die ooit de drummer van Red Hot Chili Peppers was, kwam die tape terecht bij Eddie Vedder. Die schreef er een tekst voor, zong die in en stuurde dat huiswerk in als zijn sollicitatie. Hij kreeg de job.

Alive gaat over een jongeman die ontdekt dat zijn vader zijn vader niet is. De tekst is voor een groot deel autobiografisch. Toen Eddie Vedder een jaar was, ging zijn ouders uit elkaar. Zonder dat hij het wist, werd hij opgevoed door een stiefvader, de nieuwe vriend van zijn moeder. Hij kreeg dat pas te horen toen zijn natuurlijke vader aan multiple sclerosis was overleden. Het is dus niet zo’n prettige tekst als veel fans geloven. Ze springen en dansen bij het refrein ‘I’m still alive’. Daarover heeft Eddie Vedder gezegd: “When they changed the meaning of those words, they lifted the curse.”

Volgens het magazine ‘Guitar World’ behoort de gitaarsolo van Mike McCready in Alive tot de vijftig beste in de rockgeschiedenis. Zelf heeft hij nochtans in interviews toegegeven dat hij die geleend had van Ace Frehley in She van Kiss. Gek is dat Frehley op zijn beurt ooit gezegd heeft dat hij die solo baseerde op die van Robby Krieger in Five To One van The Doors.    

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.