04-08-17

Vrijdag 4 augustus 2017

Itchycoo Park

The Small Faces

 

SPIJBELEN TUSSEN DE BRANDNETELS

Vandaag vijftig jaar geleden brachten The Small Faces de single Itchycoo Park uit. Het is tot vandaag een van hun meest bekende nummers gebleven. Ik hoor jullie al ‘It’s all too beautiful’ meebrullen.

JukeFaces.jpgEr bestaat geen duidelijkheid over de plek die ze bezingen. Dat komt omdat de auteurs, Ronnie Lane en Steve Marriott, de verwarring in stand hielden door in interviews verschillende verklaringen op te dissen. Een ‘itchycoo’ is in elk geval een brandnetel. Je hoort er het Engelse woord voor jeuken in. Itchycoo Park zou de bijnaam zijn geweest van Little Ilford Park aan de Church Road in de Londense buitenwijk Manor Park, waar Steve Marriott opgroeide. Het moet zijn dat daar veel netels groeiden. Andere bronnen menen te weten dat men het eigenlijk had over de nabijgelegen Wanstead Flats. Volgens Ronnie Lane was het gewoon een braakliggend terrein in Ilford, waar ze als jongeren rondhingen. En Steve Marriott heeft eens gezegd dat hij Valentine’s Park in Ilford in gedachten had, waar hij weliswaar niet geneteld werd, maar wel gestoken door wespen. Die bewering werd bevestigd door een jeugdvriend van hem, de acteur Tony Robinson, die in de Blackadder-series van Rowan Atkinson het domme hulpje Baldrick speelde.

Volgens Ronnie Lane ontstond Itchycoo Park eigenlijk als een grap. “We waren wat aan ’t dollen in de studio.” Maar het klonk zo goed, dat men de opname snel ernstig nam. Er was onbevangen geëxperimenteerd. Hoewel het een jaar eerder al gebeurde in de studio’s van Abbey Road wordt Itchycoo Park gerekend tot de eerste popopnames met het echo-effect dat ‘flanger’ wordt genoemd. Het komt er op neer dat het oorspronkelijk geluid verdubbeld wordt met een kopie waarvan de band enigszins vertraagd wordt afgespeeld, soms zelfs gewoon even met de hand tegengehouden. Het probleem was wel dat de groep er niet in slaagde hetzelfde geluid live te brengen.JukeFaces2.jpg

En wat gebeurde daar allemaal in dat park? ‘What did you do there? I got high’, zingen The Small Faces. Dat werd natuurlijk geassocieerd met drugsgebruik, waardoor veel radiostations, waaronder de BBC zelve, het plaatje niet wilden draaien. Het ging echter niet over drugs, maar over spijbelen. Steve Marriott zei in Creem, een Amerikaans rockblad dat van 1969 tot 1989 verscheen en bekend staat als de uitvinder van de term ‘punk’: “We used to bunk off school and groove there. I swear to God, we got high, but we didn’t smoke. We just got high from not going to school.”

-

PS / Ik heb gekozen voor de schrijfwijze The Small Faces, zoals het op de bijgevoegde hoes staat en op het drumstel in de clip hieronder. Op het leeuwendeel van hun platen is het lidwoord echter weggelaten. Ook de officiële website van de band heeft het kortweg over Small Faces, maar het eigenaardige is dat je wel www.thesmallfaces.com moet intikken.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.