07-08-17

Maandag 7 augustus 2017

Hooked On A Feeling

B.J. Thomas

 

VERSLAVENDE LIEFDE JukeHooked1.jpg

Vandaag viert B.J. Thomas zijn 75ste verjaardag. De initialen staan voor Billy Joe. Hij is vooral bekend van enkele hits in de jaren zestig en zeventig, waaronder Raindrops Keep Fallin’ On My Head, een bekroonde compositie van Burt Bacharach en Hal David uit de film ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’ met Paul Newman en Robert Redford.

Voor B.J. Thomas begon het allemaal in 1966 toen de zanger succes had met de band The Triumphs. Hun cover van I’m So Lonesome I Could Cry van Hank Williams deed het goed, net als Mama, dat in Europa bekend werd in de uitvoering van Dave Berry. In 1968 scoorde B.J. Thomas zijn grootste hit: Hooked On A Feeling. Het nummer werd geschreven door Mark James, die ook de auteur is van Suspicious Minds van Elvis Presley. James en Thomas waren jeugdvrienden in het Texaanse Houston. Zoals veel liedjesteksten uit die tijd stond Hooked On A Feeling vol dubbelzinnige verwijzingen naar drugsgebruik. Het gaat echter nooit echt over verdovende middelen, maar over de liefde als verslaving. ‘I just stay addicted”, zegt de verteller in de song en hij is ‘hooked on a feeling’ en ‘high on believing that you’re in love with me’. Voor de opnames werd een legertje studiomuzikanten opgetrommeld, onder wie de gerenommeerde Reggie Young, die een elektrische sitar bespeelde.

JukeHooked2.jpgHooked On A Feeling werd herhaaldelijk gecoverd. Jonathan King scoorde in 1971 een Britse hit met een versie, waarin hij wat – ‘oonga chacka’ – junglegezang verwerkte. Die klanken had hij wel geleend van Running Bear van Johnny Preston uit 1959. Drie jaar later nam Blue Swede datzelfde arrangement over en werd zo de allereerste Zweedse groep die de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade haalde. Om de drugsconnotaties te ontwijken, pasten zij wel de tekst een beetje aan. In 1992was er venieuwde belangstelling voor hun uitvoering van Hooked On A Feeling omdat die voorkwam op de soundtrack van ‘Reservoir Dogs’ van Quentin Tarantino.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.