08-08-17

Dinsdag 8 augustus 2017

La Bamba

Los Lobos

 

‘KUSKESDANS’JukeBamba1.jpg

Vandaag dertig jaar geleden kwam Los Lobos binnen in de Nederlandse top-40 met La Bamba. Een week later stond de single ook in de Vlaamse Ultratop, waar hij het liefst twaalf weken uithield en piekte op de tweede plaats. De song kwam uit de gelijknamige film die hier een maand eerder in de bioscopen liep.

In de versie van Trini Lopez uit 1963 werd La Bamba bij ons bekend als de ‘kuskesdans’. Het was echter een nummer van Ritchie Valens, die het in 1958 schreef en uitvoerde. Een jaar later kwam die Chicano-rocker om in een vliegtuigongeval, samen met Buddy Hollly en The Big Bopper. Toen zijn levensverhaal in de zomer van 1987 verteld werd in de film ‘La Bamba’ werd Los Lobos ingehuurd om zijn nummers opnieuw op te nemen. De groep was wel niet te zien in de prent, daar lipte acteur Lou Diamond Philips hun werk. Maar het leverde de Tex-Mex-formatie wel internationaal succes op.

JukeBamba2.jpgLiefst acht van de twaalf nummers op de soundtrack La Bamba zijn van Los Lobos. Ze ligt hier naast mij, heel de A-kant van de elpee bestaat uit hun Valens-covers. Dat begint met La Bamba en eindigt met de slow Donna. Tussendoor komen we ook Come On, Let’s Go tegen, een song die ik toen al van 1983 in mijn platenkast had, want hij stond op het debuut van Los Lobos, de door T-Bone Burnett en Steve Berlin geproduceerde  mini-elpee ...And A Time To Dance. Op single uitgebracht, stond Come On, Let’s Go op het einde van 1987 ook zes weken in de Ultratop. En in het voorjaar van 1988 haalde ook hun Donna vier afleveringen van die hitparade.

Marshall Crenshaw, de auteur en oorspronkelijke uitvoerder van het onder meer door Bette Midler gecoverde Favorite Waste Of Time, is in de film ‘La Bamba’ te zien als Buddy Holly en zette Crying, Waiting, Hoping op de soundtrack. Van Brian Setzer van Stray Cats, die de rol van Valens’ tijdgenoot Eddie Cochran speelde, is Summertime Blues te horen. Jackie Wilson, nog een andere topper uit die dagen, werd vertolkt door Howard Huntsberry, de leadzanger van de groep Klique. Van hem haalde Lonely Teardrops de soundtrack van ‘La Bamba’. De enige originele song die deze filmplaat vervolmaakte , was Who Do You Love van Bo Diddley uit 1956.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

Commentaren

Niet zozeer de 'La Bamba' van Trini Lopez was in onze jeugdjaren hier populair als 'kuskesdans, maar wel de versie van Los Machucambos uit 1960.

Gepost door: André Convents | 08-08-17

Reageren op dit commentaar

Mooie, terechte aanvulling, André, nu ik het hoor, herinner ik het mij ook. Dat zijn die van 'Pepito', hé.

Gepost door: André Grosemans | 08-08-17

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.