09-08-17

Woensdag 9 augustus 2017

In The Year 2525

Zager & Evans

 

ELKE DAG EEN PILLETJE

Op deze dag in 1969 kwam In The Year 2525 van Zager & Evans binnen in de Ultratop. De single stond twaalf weken in de lijst, waarvan drie weken op nummer 1. Ook in tal van andere Europese landen werd de eerste plaats behaald. De song is een sombere kijk op de toekomst, waar alles wat de mens doet en denkt bepaald wordt door een dagelijks pilletje. “Everything you think, do and say is in the pill you took today.”

JukeZager.jpgHet is een van de eerste singles die ik als jonge tiener kocht met mijn zakgeld. Fier op elke aanwinst, schreef ik in die tijd mijn initialen op de hoesjes. Niet opvallend, vaak kunstzinnig en soms zelfs verborgen in de titel of de naam van het label zodat alleen ik het merkteken wist te vinden. Ik deed dat ook omdat ik mijn plaatjes wel eens meenam naar de jeugdbeweging en ik wou natuurlijk weer naar huis met de exemplaren die ik mij met mijn zuurverdiende centen had aangeschaft. In die tijd moest er nog gewerkt worden voor zakgeld. Meer dan 45 jaar later heb ik de single nog altijd en er is geen kraakje op te horen. Rechtsonder op de hoes staat mijn ‘ex libris’ in hetzelfde lettertype als dat van het duo. “Wie heet nu zo?”, vroeg ik me toen af. Nu weet ik dat het geen vreemde voornamen zijn, maar familienamen. De ene heet Denny Zager (nu 73), de andere Rick Evans (nu 74).

Rick Evans schreef In The Year 2525 al in 1964. Het werd toen ook uitgebracht op een klein platenlabel. Pas toen RCA de single opnieuw op de markt slingerde, werd het een hit. Het bleef wel bij dit ene succes. Het is uitzonderlijk dat een artiest zowel in de V.S. als in Groot-Brittannië een nummer 1 scoort en daarna nooit meer de hitparade bereikt. Wel, Zager & Evans hebben dat gepresteerd.

Al in 1971 maakten de twee een einde aan hun samenwerkingsverband. Ze zijn wel actief gebleven in de rand van de muziekindustrie. Zo is Denny Zanger de oprichter van de gitarenbouwer ‘Zager Guitars’.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.