12-08-17

Zaterdag 12 augustus 2017

Vogue

Madonna

 

DIVA EN MADONNA

Het is vandaag drie jaar geleden dat de Amerikaanse actrice Lauren Bacall overleed. Zij werd een Hollywood diva en een mode-icoon na haar filmrollen in de jaren veertig en vijftig. Ze was onder meer te zien in ‘How To Marry A Millionaire’ en ‘The Big Sleep’. In die laatste prent speelde ze naast Humphrey Bogart, met wie ze van 1945 tot aan zijn dood getrouwd was. Nadien heeft ze een tijdlang een relatie gehad met Frank Sinatra.

JukeVogue.jpgIk heb het hier al vaker aangehaald, ik gebruik een zoekmachine die opsnort hoe vaak een bekende persoon vermeld wordt in pop- en rocksongs waarvan de tekst online staat. Voor Lauren Bacall zijn er eigenlijk niet veel matches. Ze komt voor in Hit The Nail On The Head van Amazing Rhythm Aces en P.S.Y. van Butthole Surfers. Vreemd genoeg ontdekte mijn zoekmachine niet wat ik zelf in mijn verzameling had gevonden. Op haar titelloze debuutelpee, bekend van Marlene On The Wall, staat als tweede track op de A-kant Freeze Tag en daarin zingt Suzanne Vega: ‘You will be Bogart and I will be Bacall’. Ook hier net uit mijn platenkast getrokken: Combat Rock, de vijfde langspeler van The Clash, waarop de bekende nummers Should I Stay Or Should I Go en Rock The Casbah staan. In de track Car Jamming horen we: ‘I thought I saw Lauren Bacall in a car jam.’

Lauren Bacall duikt ook op in Rainbow High, een song uit de musical ‘Evita’ van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber. Voor de verfilming nam ook Madonna dat op. En dat was niet de enige keer dat deze vedette van de zwarte schijf het over die ster van het witte doek had. Ook in Vogue laat ze haar naam vallen, zij het alleen haar voornaam, al is het duidelijk over wie het gaat. Vogue stond in 1990 op het soundtrackalbum I’m Breathless, maar verscheen ook op single en werd een trendsetter in de dance-wereld. Geruggesteund door een stijlvolle zwart-wit video, waarin Madonna in een doorkijkbloes verschijnt, werd Vogue een enorm succes. In meer dan dertig landen haalde de single de eerste plaats in de hitparade. Ook in de BRT Top-30 werd het een nummer 1. Tijdens een gesproken tussendeel vermeldt Madonna zestien – ik heb ze geteld – namen van vedetten uit de jaren ’20 tot ’50. Het zijn voornamelijk filmsterren, al hoor ik ook Joe DiMaggio, een baseballspeler die enige tijd getrouwd was met Marilyn Monroe en die vereeuwigd werd in Mrs.Robinson van Simon & Garfunkel. Toen Madonna in 2012 Vogue bracht tijdens de pauze van ‘Super Bowl’ werden foto’s van de betrokkenen geprojecteerd. Aan de nabestaanden van tien van hen werden daarvoor royalties betaald. Van iedereen die vermeld werd, was Lauren Bacall toen de enige die nog in leven was. Ze stierf op haar 89ste.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.