15-08-17

Dinsdag 15 augustus 2017

Keep On Running

Jackie Edwards

 

TWEE KEER NUMMER 1 (VOOR EEN ANDER)

Het is vandaag vijftien jaar geleden dat Jackie Edwards overleed. Twee songs van deze Jamaïcaan werden een Britse nummer 1 voor The Spencer Davis Group: Keep On Running en Somebody Help Me. Hoewel vooral dat eerste nummer inmiddels een klassieker werd, is het het is niet algemeen bekend dat het een cover van een reggaeplaat is.

JukeJackie.jpgOp het einde van de jaren vijftig en in het begin van de jaren zestig had Jackie Edwards enkele grote hits in zijn geboorteland. Dat waren zelfgeschreven ballads met latin-invloeden. Het was Chris Blackwell van Island Records die hem ontdekte en meenam naar Londen. Aanvankelijk deed hij allerlei klusjes voor het nieuwe label, tot rondrijden om plaatjes te leveren toe. Maar hij bleef ondertussen componeren. Omdat Blackwell ook de manager en producer van The Spencer Davis Group was, kwam Edwards’ werkstuk Keep On Running Steve Winwood ter ore. En die maakte er in 1966 een rocknummer van voor hun tweede elpee, die na hun eerste plaat Their First LP heel origineel The Second Album werd gedoopt. Maar het was wel hun eerste hit. Pas enkele maanden na het Britse succes, kwam de single ook binnen in de Amerikaanse hitparade. Het was nog de tijd van de rassensegregatie en zelfs de radiogolven in de Verenigde Staten waren strikt opgedeeld tussen blanke en zwarte zenders. Opmerkelijk genoeg werd Keep On Running op beide stations gedraaid. “Dat kwam omdat ze ginds nog nooit een foto van ons hadden gezien”, vertelt Spencer Davis, multi-instrumentalist, zanger en stichter van de naar hem genoemde band, in het boek ‘1000 UK #1 Hits’ van Jon Kutner. “Toen echter bekend werd dat we ‘four shining white boys’ waren, werden we geschrapt van playlists van zwarte radiostations.” Dat zij kennelijk als zwarten klonken, mag hij – inmiddels 78– eigenlijk nog altijd als een compliment beschouwen.

Jackie Edwards nam Keep On Running twee keer op. Eerst in 1965 voor het album Come On Home en tien jaar later nog eens voor het album Do You Believe In Love. Zoals je hieronder kan horen, werden het heel verschillende uitvoeringen, de ene al wat meer reggae dan de andere. Tussendoor leverde hij ook nog Somebody Help Me en dat werd – ook nog in 1966 – opnieuw een Britse nummer 1 voor The Spencer Davis Group.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.