17-08-17

Donderdag 17 augustus 2017

The Night Chicago Died

Paper Lace

 

GANGSTERSBENDES

Op deze dag in 1974 stond The Night Chicago Died van de Britse band Paper Lace op nummer 1 in de Verenigde Staten. Ook bij ons deed het plaatje het goed. Het stond van half juli tot half oktober in de hitparade, met een tweede plaats als hoogste positie. Globaal gezien, mag je het gerust een eendagsvlieg noemen, al scoorden de jongens van Paper Lace in hun thuisland wel nog met Billy Don’t Be A Hero.

JukeChicago.jpgThe Night Chicago Died werd geschreven door Peter Callander en Mitch Murray, die ook materiaal leverden voor pakweg The Tremeloes, Manfred Mann, The Hollies en Tom Jones. Ook The Ballad Of Bonnie And Clyde van Georgie Fame is van hen.

Op het hoesje stonden de bandleden afgebeeld als gangsters van voor de oorlog, het wapen in de hand. De song vertelt dan ook het verhaal van een vuurgevecht tussen de georganiseerde misdaad en de politie in Chicago. Inspiratie werd gevonden in de zogenoemde ‘St. Valentine’s Day Massacre’ uit 1929. Maar toen werden zeven leden van de Amerikaans-Ierse gangsterbende van Bugs Moran in koelen bloede doodgeschoten door huurmoordenaars van het Amerikaans-Italiaanse syndicaat van Al Capone. De politie kwam daar niet bij de pas. En er stond nog een kemel in de tekst. De feiten werden gesitueerd in ‘the East Side of Chicago’. Die stad telt echter maar drie grote wijken: North Side, West Side en South Side. Een East Side bestaat er niet omdat Lake Michigan ten oosten ligt. De songschrijvers hebben later toegegeven dat ze nog nooit in Chicago waren geweest en dat ze zich ruwweg baseerden op wat ze in gangsterfilms hadden gezien. De toenmalige burgemeester van Chicago, Richard J. Daley, kreeg het plaatje van Paper Lace toegestuurd, maar vond het maar niks en liet dat ook herhaaldelijk openlijk blijken. In een interview vroeg een van zijn medewerkers zich af of dat Britse groepje ‘nuts’ was.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.