18-08-17

Vrijdag 18 augustus 2017

Hong Kong Garden

Siouxsie and The Banshees

 

CHINEES RESTAURANT

Op deze dag in 1978 brachten Siouxsie and The Banshees hun debuutsingle Hong Kong Garden uit. Als je zou denken dat de songtitel klinkt als de naam van een Chinees restaurant, dan heb je gelijk. De nu 60-jarige Siouxsie, die eigenlijk Susan Ballion heet, heeft in interviews verteld dat zij geregeld met haar vrienden een gelijknamige eetzaak in Chislehurst, in het zuidoosten van Londen, bezocht. Het ging er soms ruw aan toe als skinheads in groep binnenvielen om het Aziatisch personeel te terroriseren. Zij noemde het nummer een soort eerbetoon aan de mensen die daar werkten. In een gesprek met Uncut ging ze nog verder: “Ik herinner me dat ik zoals Emma Peel van ‘The Avengers’ wou zijn en de skinheads kon buitenschoppen. Genadeloos plaagden zij die mensen, gewoon omdat het buitenlanders waren. It made me feel so helpless, hopeless and ill.”

JukeSioux.jpgTijdens het eerste concert van Siouxsie and The Banshees zat John Simon Ritchie achter het drumstel. Die is beter bekend als Sid Vicious en werd de bassist van Sex Pistols. Toen gitarist Marco Pirroni aansloot bij Adam and The Ants, moesten de overgebleven bandleden Siouxsie en Steve Severin een nieuwe formatie samenstellen. Maar die forceerde wel de doorbraak en werd een invloedrijke postpunkgroep, want het door Steve Lilywhite geproducete Hong Kong Garden was de eerste van liefst zeventien Britse top-40-hits in dik tien jaar tijd. Daarbij waren onder meer Happy House, Christine en de Beatlescover Dear Prudence. Het was gitarist John McKay die het leeuwendeel van de songs op de oudste albums van Siouxsie and The Banshees schreef. Ook de muziek voor Hong Kong Garden kwam uit zijn koker, al was het aanvankelijk wel een instrumentaal nummer dat hij de titel People Phobia had meegegeven.

Toen Sofia Coppola de film ‘Marie Antoinette’ maakte, gebruikte ze muziek die haaks stond op het achttiende-eeuwse tijdsbeeld dat ze schetste. Zo komen er songs van The Cure, The Strokes en Bow Wow Wow in de prent voor. En ja, hoor, ook Hong Kong Garden van Siouxsie and The Banshees, al werd er wel een strijkersintro aangeplakt.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.