23-08-17

Woensdag 23 augustus 2017

Light My Fire

The Doors

 

VAN ZEVEN NAAR DRIE

Vandaag vijftig jaar geleden was Light My Fire van The Doors een hit. De single had eind juli drie weken op de eerste plaats gestaan in de Amerikaanse hitparade en drong nu ook in Europa door. In Nederland kwam het plaatje wel maar tot halfweg de Top-40 en in België raakte het zelfs zo hoog niet. Al valt dat allemaal moeilijk te bepalen. De BRT Top-30 bestond nog niet, er waren alleen weekbladen die populariteitslijsten publiceerden.

JukeLight.jpgLight My Fire was in 1967 een track uit de titelloze debuutelpee van The Doors. Hoewel alle bandleden als auteurs staan vermeld, was dit een compositie van gitarist Robbie Krieger. Zanger Jim Morrison, die altijd in zijn eentje het materiaal leverde, had tegen hem gezegd: “Waarom moet ik al het werk doen? Schrijf zelf ook eens een song.” Dat weet ik omdat Krieger het vertelt in het maandblad Uncut dat nu in de winkel ligt, maar al gedateerd is als de editie van oktober. “Ik dacht laat mij eens proberen iets te doen met de natuurelementen. Het vuur leek mij interessant, niet in het minst omdat ik hield van Play With Fire van The Rolling Stones. En zo is het begonnen. Ik had maar één strofe, maar Jim schreef een tweede. We waren gauw aan vier minuten en het werden er uiteindelijk meer dan zeven.”

De song wordt getypeerd door een opmerkelijke orgelpartij van Ray Manzarek, inmiddels ook al vier jaar dood. Oorspronkelijk was dat een solo in het midden van de song, maar producer Paul Rothchild kwam met het idee dat toetsenwerk als intro te gebruiken en daarna nog een paar keer te herhalen. Bij gebrek aan een bassist speelde Manzarek met zijn linkerhand de baspartij op een keyboard terwijl hij tegelijk met zijn rechterhand een Vox-orgel bespeelde. Dat deed hij altijd live, maar soms ook in de studio. In dit geval gebruikte men uiteindelijk echter een overdub van de befaamde sessiebassist Larry Knechtel.

Toen de elpee uitkwam, werd de langere versie van Light My Fire geregeld gedraaid op rockzenders, maar de popstations die een nummer konden maken of kraken, vonden dat het moest worden ingekort. En zo gebeurde. Rothchild knipte er de solo’s van Krieger en Manzarek uit en leverde een single van iets minder dan drie minuten af, dat was toen de standaardduur van een 45-toerenplaatje. “Ik wist meteen dat het een hit zou worden”, zegt drummer John Densmore in Uncut, “so I wanted it cut. Altough the cut took the balls out of it.” Krieger laat zich in dezelfde zin uit: “It was a little painful, but we knew we had to do it.” En inderdaad, het werd de doorbraak van The Doors. Ze werden zelfs gevraagd voor het veelbekeken televisieprogramma ‘The Ed Sullivan Show’. Er werd wel bezwaar gemaakt tegen de zin ‘Girl, we couldn’t get much higher’. Voor het kleine scherm was dat duidelijk een verwijzing naar drugsgebruik. “Ik kon het niet geloven”, zucht Krieger in Uncut. “Didn’t they know you can get high on love.” Hij geeft toe dat The Doors graag dubbelzinnigheden inbouwden. Jim Morrison had hem gezegd: “If you write a song, make it so that people can interpret it any way they want.” Net voor de live uitzending beloofde Jim Morrison dat hij ‘much higher’ zou vervangen door ‘much better’. Maar toen de camera draaide, zong hij het natuurlijk in de originele versie. Achteraf beschouwd, zou je niet anders van hem verwachten. The Doors mochten nooit meer naar ‘The Ed Sullivan Show’ komen.

Nauwelijks een jaar na de orginele versie van The Doors scoorde José Feliciano een tophit met een opmerkelijke cover van Light My Fire. Hij had er wat latin jazz in verwerkt, zelfs een beetje flamenco op zijn Spaanse gitaar. Het was iets heel anders geworden en dat zijn voor mij de beste covers. Opmerkelijk was dat zijn succes in 1968 ertoe leidde dat het origineel opnieuw binnenkwam in de Amerikaanse hitparade Billboard Hot 100 en het nog eens tot de 87ste plaats schopte. Je zou dus kunnen zeggen dat het vuur meer dan twee jaar heeft gebrand.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.