26-08-17

Zaterdag 26 augustus 2017

Hanky Panky

Tommy James and The Shondells

 

ONDER TAFEL

Vandaag is het acht jaar geleden dat Ellie Greenwich overleed aan een hartaanval. Ik kan goed aannemen dat haar naam je niets zegt, maar je kent ongetwijfeld enkele songs die zij heeft geschreven. Toen Bruce Springsteen enkele dagen na haar dood in Chicago optrad, speelde hij Da Doo Ron Ron ter nagedachtenis van wat hij ‘an incredible rock and soul songwriter’ noemde.

JukeHanky.jpgEllie Greenwich begon als zangeres onder de naam Ellie Gaye, maar succes bleef uit. Als auteur kwam ze tot ontwikkeling toen ze onder de auspiciën van Jerry Leiber en Mike Stoller in het ‘songwriterstehuis’ Brill Building mocht werken. Aanvankelijk leverde ze liedjes af met verschillende co-auteurs. Zo pende ze met Tony Powers Why Do Lovers Break Each Other’s Hearts, een hit voor Bob B. Soxx and The Blue Jeans. Het grote succes kwam er in de jaren zestig toen ze ging samenwerken met haar toenmalige echtgenoot Jeff Barry. Zij schreven onder meer Da Doo Ron Ron en Then He Kissed Me van The Crystals, Be My Baby en Baby I Love You van The Ronettes en Do Wah Diddy van The Exciters. Dat laatste nummer werd onder de titel Do Wah Diddy Diddy een Amerikaanse nummer 1 voor Manfred Mann. Zelfs nadat Ellie Greenwich en Jeff Barry waren gescheiden, bleven ze een muzikaal team vormen. Niet alleen als songschrijvers, ook als producers, vaak aan de zijde van Phil Spector. Zo zijn ze medeverantwoordelijk voor onder meer Chapel Of Love van The Dixie Cups, I Can Hear Music van The Beach Boys en River Deep, Mountain High van Ike and Tina Turner. Gewoon om aan te tonen hoe breed haar talent was, geef ik nog mee dat ze zong op platen van Neil Diamond en het debuut van Blondie, waarbij ze vooral in In The Flesh te horen is. In de jaren zeventig schreef ze in andere samenwerkingsverbanden voor onder meer Elkie Brooks en Nona Hendryx, die een hit had met haar Keep It Confidential.

Een tijdlang namen Ellie Greenwich en Jeff Barry ook samen platen op onder de naam The Raindrops. Voor de B-kant van de single That Boy John flansten ze in twintig minuten Hanky Panky in elkaar. Een onnozelheidje, vonden ze zelf. Eenzelfde strofe wordt twee keer herhaald en verder zingt men welgeteld 23 keer 'My baby does the hanky panky'. Het schijnt dat het een soort dans was, al betekent 'hanky panky' ook zoveel als dubieus gedrag of een handeltje onder tafel. Verder is het slang voor seks, maar daar zijn nu eenmaal heel veel synoniemen voor. In 1966 kreeg het nummer een remake in een ietwat garagerockstijl en sedertdien kent iedereen het als een plaatje van Tommy James and The Shondells.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.