27-08-17

Zondag 27 augustus 2017

Pride And Joy

Stevie Ray Vaughan

 

DE DOOD VAN EEN BLUESMAN

In herinnering aan het heengaan van een van mijn muzikale helden is dit altijd een heel trieste dag. Op deze dag in 1990 verongelukte Stevie Ray Vaughan. Van de blanke bluesgitarist verschenen bij leven vijf onvolprezen albums, maar hij speelt ook de gitaarsolo’s van First We Take Manhattan van Jennifer Warnes en – ja, hoor – Let’s Dance van David Bowie.

JukeStev.jpgHet was me nogal een affiche, die ongelukkige avond in Alpine Valley, Wisconsin. Stevie Ray Vaughan en zijn band Double Trouble, zijn broer Jimmy Vaughan, bekend van The Fabulous Thunderbirds, Buddy Guy, Eric Clapton en Robert Cray. Als laatste bisnummer jamden ze Sweet Home Chicago, waarna ze naar die stad werden gevlogen in helikopters. De weersomstandigheden waren penibel. Het toestel waarin Stevie Ray Vaughan zat, crashte nog geen minuut na het opstijgen tegen een bergflank waarop ’s winters wordt geskied. Soms hoor je vertellen dat Eric Clapton het ongeval zag gebeuren van uit zijn helikopter. Dat klopt niet. Hij zat met een bang hart condens van het raam te vegen. “Ik wou liever niet de lucht in”, heeft hij erover gezegd. “Maar één keer boven de lage bewolking, was de lucht helder en zagen we de sterrenhemel.” Toen ze bij aankomst in Chicago het droeve nieuws hoorden, moest Jimmy Vaughan terug voor de verschrikkelijk taak zijn broer te identificeren. Hij herkende hem aan zijn juwelen.  

Tijdens de begrafenis van Stevie Ray Vaughan zong Dr. John Amazing Grace en Ave Maria, composities die je normaal niet op zijn repertoire verwacht. Een geïnspireerde journalist van Blues Magazine stelde vast dat Eric Clapton, ZZ Top, Jackson Browne en Bonnie Raitt ‘a Texas flood’ huilden. Dat was een verwijzing naar het gelijknamige solodebuut van de betreurde gitarist. Uit dat album draaien we Pride And Joy, een eigen compositie die ook zijn eerste single werd.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.