28-08-17

Maandag 28 augustus 2017

Have I The Right?

The Honeycombs

 

JukeHoney.jpgUIT DE LOSSE POLS

Het beatbandje heeft maar drie jaar bestaan en eigenlijk maar één hit gescoord, al was dat wel het wereldwijde succes Have I The Right? uit 1964. The Honeycombs hadden wel een opmerkelijke gimmick: een vrouw achter het drumstel. Ann Margot Lantree heet ze en ze wordt vandaag 74. Letterlijk betekent de groepsnaam ‘honingraten’, maar hij werd bedacht omdat Honey haar bijnaam was en zij in een kapperssalon werkte.

Honey Lantree was niet de allereerste vrouw die de trommelvellen liet trillen, maar wel een pionier in de pop en op televisie. Tijdens live optredens zat er wel iemand anders te roffelen en ook de opmerkelijke slagwerkpartij van Have I The Right? komt niet uit haar losse pols. Producer Joe Meek nam het nummer op in zijn huis en creëerde de speciale sound op experimentele wijze. Met fietsspelden bevestigde hij vijf microfoons aan de trapleuning en nam voetstampen op de treden op. De opname werd daarna versneld en aangedikt met een tamboerijn die rechtstreeks tegen een microfoon werd geklopt.

Have I The Right werd geschreven door Ken Howard en Alan Blaikley. Dat duo schreef later nog verschillende hits voor Dave Dee, Dozy, Beacky, Mick & Tich, waaronder Zabadak! en The Legend Of Xanadu. Ook From The Underworld van The Herd is van hen.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

De commentaren zijn gesloten.