29-08-17

Dinsdag 29 augustus 2017

Bottle To The Baby

Charlie Feathers

 

NOG EEN KING

Op deze dag in 1998 overleed country- en vooral rockabilly-artiest Charlie Feathers. Sommige mensen hebben flessen met hun geboortejaar in hun wijnkelder liggen, ik heb veel muziek verzameld uit de tijd dat ik ter wereld kwam. En zo leerde ik Charlie Feathers kennen. Hij begon als sessiemuzikant bij Sun Studios en heeft altijd beweerd dat hij de arrangementen schreef voor That’s All Right en Blue Moon Of Kentucky van Elvis Presley. Zijn naam komt echter maar voor op één Elvisplaatje: I Forgot To Rerember To Forget. Dat was een bedankje omdat hij op verzoek van de songschrijver Stan Kesler een demo van dat nummer had gemaakt. Achteraf beschouwd, klonk hij inderdaad soms als de jonge Elvis. Maar zo waren er toen veel. Fans van de Presley uit de jaren vijftig zullen hem waarschijnlijk als een reserve-Elvis beschouwen, ik weet wel beter. De Nieuwe Snaar zong al terecht: ‘Er zijn duizend kings of rock-‘n-roll’.

JukeCharlie.jpgSommige mensen hebben modetijdschriften op hun salontafel liggen, bij mij zijn dat de platendozen die niet in mijn platenkast passen. Daar is The Sun Country Box bij, vier cd’s en een prachtig boek. Je komt er minder bekende, maar daarom zeker niet minder interessante namen tegen, zoals Warren Smith, Carl Mann, Billy Riley. Van Charlie Feathers werden liefst twaalf songs uit de fifties opgenomen in die verzameling. Dat zegt al veel.

Net als ik is Bob Dylan een Feathers-fan. Hij draaide de rockabillypionier dan ook twee keer in zijn ‘Theme Time Radio Hour’. Een keer met Defrost Your Heart, ook aanwezig op de cd’s van The Sun Country Box, en een keer met One Hand Loose, dat er vreemd genoeg niet in dat pakket zit, maar dat ik toch in huis heb en waarmee ik tijdens feestjes gemakkelijk sportieve zestigers op de dansvloer krijg. Van die song bestaat ook een afkooksel van Stray Cats, wat nog maar eens duidelijk maakt hoe Feathers’ stijl van invloed is geweest op latere rockabilly, tot Lux Interior en The Cramps toe.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.