31-08-17

Donderdag 31 augustus 2017

Tempted

Squeeze

 

DE ANDERE ZANGER

Vandaag viert Glenn Tilbrook zijn zestigste verjaardag. Hij was de zanger, de gitarist en de songwriter van Squeeze. Die Britse band had zijn naam niet gestolen, het was er duwen en trekken voor een plaatsje. Inmiddels is de groep zo vaak gesplit en opnieuw opgericht dat we de tel kwijt zijn. Toen de pauzeknop weer eens was ingedrukt, maakte Glenn Tilbrook enkele platen met gitarist Chris Difford. Samen hebben die twee de grootste hits van Squeeze geschreven: Cool For Cats, Another Nail In My Heart, Pulling Mussels (From The Shell) en het meesterlijke Tempted.

JukeSqueeze.jpgTempted staat op het vierde album van Squeeze, East Side Story uit 1981, waarop ook het bekende Labelled With Love staat. Terwijl ik dit schrijf, draait de elpee. Ik hou ook van de openingstrack In Quintessence, het enige nummer met Dave Edmunds als producer, en meer nog van Is That Love, dat op de plaat en in de clip hieronder wordt gezongen door Glenn Tilbrook. Let op de tekstbalk. De BBC-uitzending ‘Top Of The Pops 2’ vond blijkbaar ook rond zijn verjaardag plaats. En er wordt verteld dat hij al op zijn vijfde popartiest wou worden, nadat zijn moeder hem had meegenomen naar de film ‘Summer Holiday’ met Cliff Richard. Daar heb ik ook herinneringen aan, maar dat vertel ik een andere keer.

Ik haal speciaal aan dat Tilbrook Is That Love zong omdat Tempted uit de keel van Paul Carrack kwam. Die man verdient een standbeeld voor zijn soulstem, maar hij speelt ook keyboards en gitaar. Dat deed hij ook als sessiemuzikant voor veel bekende artiesten, zowel live als in de studio. Hij toerde met onder meer Elton John, Eric Clapton, B.B. King en The Pretenders. En hij is te horen op Blue Nun van Carlene Carter, Riding With The King van John Hiatt en de titelloze plaat van Nick Lowe & His Cowboy Outfit. Ook speelt hij, zonder een echt lid te worden van de band, mee op drie platen van Roxy Music: Manifesto,Flesh + Blood en Avalon. Het begon allemaal met Ace, de groep waarvoor hij het bekende How Long schreef en zong. Met Mike Rutherford van Genesis vormde hij Mike & The Mechanics en met Roger Waters van Pink Floyd speelde hij in The Bleeding Heart. Al die tijd maakte hij ook soloplaten, maar een korte periode speelde hij dus bij Squeeze, waar hij Jools Holland verving en onder meer de ‘lead vocals’ van Tempted voor zijn rekening nam. Toch horen we in de tweede strofe twee andere zangers. De ene is Tilbrook, de andere Elvis Costello, de producer van de elpee. In de clip hier zingt Glenn Tilbrook ook de partij van Costello.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.