02-09-17

Zaterdag 2 september 2017

Nothing From Nothing

Billy Preston

 

TER NAGEDACHTENIS

Hij is al elf jaar niet meer onder ons, maar op deze dag en 1946 werd Billy Preston geboren, een toetsenist met een ronduit indrukwekkend palmares. Op zijn tiende speelde hij al orgel bij optredens van Mahalia Jackson. Snel werd hij een veelgevraagd sessiemuzikant en werkte hij samen met onder meer Sam Cooke, Ray Charles en Little Richard. Met die laatste was hij in 1962 op tournee toen hij The Beatles ontmoette. Die speelden op dezelfde locatie. Later vroegen de Fab Four hem om mee te doen op de elpees Abbey Road en Let It Be. Op dat laatste album – voor The Beatles letterlijk het laatste – stond Get Back, dat een jaar eerder al op single was uitgebracht. De appreciatie voor zijn pianospel in dat nummer was zo groot dat men ‘The Beatles with Billy Preston’ op het plaat liet drukken. Geen enkele andere muzikant heeft ooit zo’n erkenning gekregen. John Lennon heeft eens gezegd dat Preston echt de vijfde Beatle zou worden als de band was blijven bestaan. Er zijn nogal wat mensen die de figuurlijke ‘vijfde Beatle’ worden genoemd.

JukePreston.jpgNa het uiteenvallen van The Beatles speelde Billy Preston op soloplaten van John Lennon, Ringo Starr en vooral George Harrison, met wie hij innig bevriend raakte. Ondertussen hadden nochtans The Rolling Stones hem in dienst genomen. Preston speelde jarenlang keyboards op de tournees van Mick Jagger en co. Hij is echter ook te horen op hun elpees Sticky Fingers, Exile On Main St., Goats Head Soup, It’s Only Rock ’n Roll, Black And Blue, Tattoo You en Bridges To Babylon. En tussendoor bouwde hij ook nog een solocarrière uit. In 1969 verscheen That’s The Way God Planned It met onder meer de hulp van George Harrison, Keith Richards en Eric Clapton. De titeltrack werd zijn eerste hit. Maar hij deed het later nog veel beter met o.a. Outa-Space, waarin hij het toetseninstrument clavinet introduceerde in de funkwereld, en twee snel op elkaar volgende Amerikaanse nummers 1: Will It Go Round In Circles en Nothing From Nothing. Ik hoor ze allebei heel graag.

Billy Preston schreef Nothing From Nothing in de kleedkamer voor een concert. Hij kreeg daarbij de hulp van Bruce Fisher, met wie hij tal van songs heeft gemaakt. Ook de B-kant van Nothing From Nothing was een compositie van het duo: You Are So Beautiful. Ja, inderdaad, dat is die song waarmee Joe Cocker in 1975 zoveel succes had. Het is zelfs Cockers grootste, zijn duet Up Where We Belong met Jennifer Warnes buiten beschouwing gelaten.

Er circuleren genoeg beelden van op YouTube, bij optredens had Billy Preston altijd een one-liner tussen de nummers klaar. Ergens hoor ik hem zeggen: “Je moet er iets insteken als je er iets uit wilt halen.” Denk daar maar eens over na. Een andere geijkte uitdrukking van hem was ‘If you can’t be with the one you love, love the one you’re with.’ Stephen Stills vond dat zo gevat dat hij er een song rond schreef. Hij vroeg wel eerst beleefd de toelating aan Billy Preston, die geen bezwaar had. Zo werkte hij dus ook mee aan een hit waarop hij niet te horen was. Love The One You’re With deed het wereldwijd heel goed en haalde hier zelfs de top-10.

De laatste cd waarop deze keyboardscrack is te horen, is The Road To Escondido van JJ Cale & Eric Clapton uit 2006. Op de laatste pagina van het inlegboekje lees ik dan ook: ‘In memory of Billy Preston’. Ter nagedachtenis. 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

De commentaren zijn gesloten.