06-09-17

Woensdag 6 september 2017

Bad Moon Rising

Creedence Clearwater Revival

 

DAAR KOMT GEDONDER VAN

Vandaag 27 jaar geleden overleed Tom Fogerty, de ritmegitarist van Creedence Clearwater Revival en de oudere broer van John Fogerty, die de meer bekende zanger en songwriter van de band was. Tom Fogerty stierf op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van de hiv-infectie die hij opliep door een bloedtransfusie tijdens een rugoperatie.

JukeCCR.pngZe hadden maar vijf jaar bestaan en zeven albums gemaakt toen CCR in 1972 met veel geruzie uit elkaar viel. Het gekibbel en gekijf bleef decennia duren. Tot niet zo lang geleden was het John Fogerty verboden CCR-nummers te spelen tijdens zijn optredens. Dat is nu geregeld. Op een gegeven moment kwam het zelfs zo ver dat John Fogerty voor de rechtbank werd gedaagd omdat The Old Man Down The Road van zijn soloplaat Centerfield dezelfde gitaarriff had als Run Through The Jungle van Creedence. Dat zou dus zelfplagiaat zijn geweest! Nog op die elpee Centerfield stonden twee nummers waarin Saul Zaentz, de eigenaar van Fantasy Records en dus de voormalige platenbaas van CCR, in niet mis te verstane woorden werd uitgemaakt voor alle vuile vis. De man eiste een berg schadevergoeding van John Fogerty. Hoeveel hij heeft gekregen, weten we niet, de kwestie werd buiten de rechtbank om geregeld. “Zaentz is mijn beste vriend”, zei Tom Fogerty toen. En die woorden heeft zijn broer hem nooit kunnen vergeven.

Na hun split traden ze nog twee keer samen op: tijdens een schoolreünie in hun geboorteplaats en op de bruiloft van Tom Fogerty. Toen die laatste, tien jaar later, zijn dood voelde naderen, was het zijn wens dat ze nog één keer alle vier samen zouden spelen, al was het maar rond zijn ziekbed. John Fogerty weigerde echter op het verzoek van zijn broer in te gaan. “Toen hij uiteindelijk toch instemde, was Tom zo verzwakt dat hij zijn arm niet meer kon opheffen”, vertelde CCR-bassist Stu Cook in het magazine Uncut. “Dat was wel wat laat, hé.”

Het lijkt wel of het allemaal voorspeld werd in Bad Moon Rising: “Looks like we’re in for nasty weather.”

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

De commentaren zijn gesloten.