03-09-17

Zondag 3 september 2017

Papa Was A Rollin’ Stone

The Temptations

 

DE WAARHEID EN NIETS DAN DE WAARHEID

‘Hey mama, is it true what they say?’ is een zin uit Papa Was A Rollin’ Stone van The Temptations, uitgebracht in september 1972, maar pas een hit in 1973. ‘Mama, I’m depending on you to tell me the truth.’ Die tekstfragmenten zijn wel heel toepasselijk, want er worden nogal wat onwaarheden verteld over deze Grammy-slokop, die geschreven werd door de Motown-sterkhouders Norman Whitfield en Barrett Strong. Zo wordt Eddie Kendricks vaak geprezen voor zijn falsettopartij terwijl die al een jaar eerder door Damon Harris was vervangen om de ‘meisjesstemmen’ in de groep te doen.

juKEtEMP.jpgOok hoor je soms wel eens beweren dat dit het langste nummer is dat ooit op nummer 1 stond. De elpeeversie duurt inderdaad net geen twaalf minuten, maar op de single blijven daar 6 minuten en 58 seconden over. In werkelijkheid is de langste nummer 1 American Pie van Don McLean, die afklokte op 8’33”.

En dan is er dat beroemde begin: ‘It was the third of September. That day I’ll always remember. Cause that was the day when my daddy died.’ Dat de auteurs meer gevoel in de stem van leadzanger Dennis Edwards wilden forceren door de overlijdensdatum van diens vader te vermelden, is een legende. Hoewel het verhaaltje nog altijd hier en daar te lezen staat, weten we al dat de papa van Dennis Edwards eigenlijk op 3 oktober stierf uit het boek ‘Ain’t To Proud To Beg: The Troubled Lives of the Temptations’ van Mark Ribowsky, de schrijver van verschillende biografieën van soulartiesten. Whitfield en Strong hadden geen idee wanneer Edwards’ vader was gestorven. Meer nog: toen ze aan het nummer werkten, dachten ze helemaal niet aan die zanger. Ze hebben het namelijk geschreven voor The Undisputed Truth. En die band heeft het al in 1971 opgenomen. Het is dus eigenlijk nog een cover ook. En dat is, zoals de groepsnaam aangaf, de waarheid en niets dan de waarheid.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.