07-09-17

Donderdag 7 september 2017

You Send Me

Sam Cooke

 

MIJLPAAL IN DE SOUL

Zestig jaar geleden bracht Sam Cooke zijn debuutsingle You Send Me uit. Hij had eerder wel al een plaatje gemaakt onder de naam Dale Cook. De schrijfwijze van Cook, zonder ‘e’, was trouwens zijn echte familienaam. Naar zijn voorbeeld verlengde Marvin Gaye later zijn echte naam Gay ook met een ‘e’.

JukeCooke.jpgOorspronkelijk was het de bedoeling You Send Me op de B-kant van Cooke’s versie van Summertime te zetten, maar dat ging in laatste instantie niet door zodat de song een Amerikaanse nummer 1 kon worden en vandaag geldt als een mijlpaal in de geschiedenis van de soul. De interessante originals- en coverswebsite www.secondhandsongs.com vermeldt maar liefst 77 andere versies van het nummer, in de meest uiteenlopende genres. De oudste cover, die van Teresa Brewer, verscheen in hetzelfde jaar als het origineel en haalde de achtste plaats in de hitparade. Omdat veel Amerikaanse radiostations weigerden platen van zwarte artiesten te draaien, was het in de jaren vijftig gebruikelijk dat zij gecoverd werden door blanken en dat die producties bijna gelijktijdig in de winkel kwamen.

Sam Cooke heeft You Send Me zelf geschreven, al stond lange tijd zijn broer Charles L.C. Cook als auteur vermeld. Het was een gul gebaar van de zanger. De twee zongen al van in de jaren veertig samen in de gospelgroep The Singing Children.

Art Garfunkel vertelde in het magazine Rolling Stone een leuke anekdote over de single. Het was in de tijd dat hij met Paul Simon, toen nog onder de naam Tom and Jerry, zijn eerste plaatjes maakte. De twee liepen persoonlijk van radiostation naar radiostation om hun opnames te promoten. “Het leek alsof wij overal alleen maar You Send Me hoorden”, zei Art Garfunkel. “Lopend door gangen en in trappenhallen heb ik het zeker duizend keer meegezongen. Let wel, het was een plezier om mee te zingen met Sam Cooke.”

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

De commentaren zijn gesloten.