08-09-17

Vrijdag 8 september 2017

Enjoy Yourself

Prince Buster

 

DE PRINS VAN JAMAICA

Het is vandaag een jaar geleden dat Prince Buster op 78-jarige leeftijd overleed. Op zijn paspoort stond Cecil Bustamente Campbell. Zijn tweede voornaam was een verwijzing naar William Bustamente, een socialistische activist en de eerste premier van het onafhankelijke Jamaica. Maar dat geheel terzijde.

jukebuster.jpgIk leerde hem kennen ten tijde van de Britse ska-revival in de jaren zeventig. In mijn opsomming zo dadelijk zal het je verbazen hoeveel er toen naar hem werd verwezen. Daarmee is de invloed van deze artiest in de popgeschiedenis bewezen. Met wat zin voor overdrijving zou je kunnen zeggen dat hij even veel als Bob Marley heeft bijgedragen aan de internationale verspreiding van Jamaicaanse muziek.

Hier gaan we. De band Madness leende zijn naam van een nummer van Prince Buster en bracht hem een eerbetoon op hun eerste single The Prince. Op de B-kant stond trouwens de Madness-versie van de song Madness. De eerste grote hit van ie groep werd One Step Beyond, wat – jawel, hoor – een song van Prince Buster was. Op de elpee I Just Can’t Stop van The Beat – wat heb ik die veel gedraaid! – staan twee covers van Prince Buster: Rough Rider en Whine & Grine. The Specials, de ska-toppers uit die periode, coverden zijn Too Hot op hun titelloos debuutalbum. Maar op diezelfde plaat verwerkten ze in Stupid Marriage ook elementen uit Judge Dread van Prince Buster en in Gangsters fragmenten uit zijn Al Capone, waarmee ‘de prins’ zelf drie maanden in de Britse hitparade had gestaan in 1967. Op hun tweede elpee More Specials zetten The Specials Enjoy Yourself van Prince Buster. Dat nummer heb ik hier ook nog op de cd Friends 3 van Jools Holland & His Rhythm & Blues Orchestra uit 2003. Daar wordt het wel gezongen door Prince Buster zelf. Hij was toen 65 jaar. Overigens, in de band van Jools Holland blies Rico Rodriguez een tijdlang de trombone. In de jaren zestig heeft die in Jamaica nog meegespeeld op de eerste platen van Prince Buster. Let op het televisiefragment: naast Prince Buster en Rico Rodriguez doen ook Georgie Fame op orgel, de Engelse folkvedette Eliza Carthy – dochter van nog grotere folkvedetten Martin Carthy en Norma Waterson – op viool en zanger Suggs van Madness mee.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.