16-09-17

Zaterdag 16 september 2017

Get It On

T.Rex

 

DE DOOD KOMT MET DE AUTO

Vandaag veertig jaar geleden kwam Marc Bolan om in een verkeersongeval. Het gebeurde veertien dagen voor zijn dertigste verjaardag. U kent hem als frontman van T.Rex, een Britse band die in de jaren zeventig een halssnoer pareltjes afleverde, waaronder Hot Love, Get It On, Jeepster, Telegram Sam, Metal Guru, 20th Century Boy en Children Of The Revolution.

Op een dag liet Marc Bolan zich fotograferen met wat glitter op de kaken. Hij had het blinkende goedje gevonden bij de make-up van zijn vrouw. Snel pikten andere muzikanten en hun fans dat idee op. En zo werd glamrock geboren.

JukeRex.jpgNochtans was Marc Bolan akoestisch en folkachtig begonnen. Als artiestennaam koos hij trouwens de eerste en de laatste letters van Bob Dylan, zijn grote voorbeeld. In het echt heette hij Mark Feld. Hij heeft trouwens nog tal van andere pseudoniemen uitgeprobeerd. Zonder veel succes nam hij in de sixties solo, in een duo en met diverse formaties platen op. Het tij keerde toen een van zijn groepen Tyrannosaurus Rex werd gedoopt. Nadat ze in 1970 de elpee T.Rex hadden uitgebracht, werd de naam van de band op dezelfde manier ingekort. Toen werd ook een eerst hit gescoord: Ride A White Swan. Naar dat nummer werd nadrukkelijk verwezen tijdens zijn uitvaart. Op de kist stond een bloemstuk in de vorm van een witte zwaan.

Marc Bolan verliet zijn vrouw voor een affaire met een van zijn achtergrondzangeressen, Gloria Jones. Het was zij die op die rampzalige dag aan het stuur zat van de purperen Mini, die van de weg geraakte en tegen een plataan kwakte. Een plataan heet in het Engels ‘a sycamore tree’. Echt een mooi woord en dan ook zeer geliefd bij tekstdichters. Heel lang is de lijst van nummers waarin zo’n boom voorkomt. Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk de zin ‘Birds singing in the sycamore tree’ uit Dream A Little Dream Of Me, ontzettend vaak gecoverd, maar het meest succesvol in de versie van The Mamas & The Papas.

Marc Bolan had nooit leren auotrijden. Hij was was zelfs een beetje bang in wagens. Toch bezat hij een hele verzameling vierwielers, waaronder een witte Rolls-Royce. Ook had hij het in zijn songteksten opvallend veel over auto’s. In Jeepster zegt hij tegen zijn liefje: ‘Just like a car you’re pleasing to behold. I’ll call you Jaguar if I may be so bold’. In Get It On is ze zelfs ‘built like a car’. Gelijkaardige vergelijkingen komen voor in 20th Century Boy. En in Children Of The Revolution rijdt hij in zijn Rolls ‘because it’s good for my voice’. Achteraf beschouwd is het wel erg bitter dat hij net in een verkeersongeval om het leven moest komen. Trouwens, ook Steve Currie, de bassist van T.Rex, stierf in een autobotsing.

 

Welkom aan de lezers toe hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.