25-09-17

Maandag 25 september 2017

If You Wanna Get To Heaven

The Ozark Mountain Daredevils

 

jUKEcAR1.jpgDE VLIEGENDE AUTO

Op deze dag in 1999 stierf Steve Canaday in een vliegtuigongeval. Hij zat zelf aan de stuurknuppel van een eenmotorig toestel toen dat tegen een leegstaand huis in Nashville knalde. Canaday was een tijdlang de drummer van The Ozark Mountain Daredevils. De groep werd opgericht in Missouri, naast Arkansas en Oklahoma, de derde Amerikaanse staat waar het Ozark-plateau zich aftekent. Trouwens, het is in deze hoogvlakte dat Piet Goddaer zijn artiestennaam Ozark Henry heeft gevonden.

jUKEcAR2.jpgDe groep, die ondertussen veel personeelsverloop heeft gekend, schijnt nog altijd te bestaan en heeft in 2011 nog een live cd uitgebracht. Eerlijk gezegd, ik ken alleen hun werk van veertig jaar geleden. Terwijl ik dit tik, draait hun elpee The Car Over The Lake Album uit 1975, een in Nashville opgenomen plaat waarvan ik altijd heb gehouden. Het is americana van voor de tijd dat die term werd uitgevonden. De foto’s op de achterkant van de hoes stralen de landelijke warmte van The Band in 1968 uit. Iedereen draagt jeans en geruite houthakkershemden. Op de binnenhoes (foto 2) maken ze duidelijk dat het allemaal niet al te ernstig moet worden genomen. Okselvijvers worden niet geretoucheerd – zoals photoshopping in mijn tijd heette – en links in beeld staat de clown van dienst die moet doen alsof zijn vingers minder soepel zijn dan die van zijn bandgenoten. Op de voorkant van de hoes zien we inderdaad een auto over een meer vliegen. Die foto bestond al voor de elpeetitel werd gekozen. Het was een affiche van een van hun optredens.

Terwijl ik nu geniet van pakweg Keep On Churnin’, Leatherwood en Southern Cross, weet ik dat Jackie Blue hun grootste hit is geweest. Het eerste nummer waarmee ze bekendheid verwierven was het erg southernrockerige If You Wanna Get To Heaven van hun debuutelpee uit 1973. We zullen dat dan maar eens laten horen, niet? ‘We got to raise a little hell.’

 Welkom aan de lezers toe hier terchtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.