29-09-17

Vrijdag 29 september 2017

Rapper’s Delight

Surgarhill Gang

 

DE MOEDER VAN DE HIPHOP

Het is vandaag zes jaar geleden dat Sylvia Robinson overleed. Zij wordt de moeder van de hiphop genoemd, maar vooraleer ze die titel verdiende, had ze al een lange weg in de muziekindustrie afgelegd. Geboren als Sylvia Vanderpool trad ze al in de jaren vijftig op als Little Sylvia. Later vormde ze met Mickey Baker het duo Mickey & Sylvia dat in 1957 een hit had met Love Is Strange van Bo Diddley, in 1987 nog te horen in de film ‘Dirty Dancing’. Ze nam de familienaam van haar man aan na haar huwelijke met muzikant Joe Robinson. Op het einde van de seventies stichtten de Robinsons Sugar Hill Records, het label dat van hiphop zijn handelsmerk maakte. Het is in die tijd dat zij de bijnaam ‘Mother Of Hip-Hop’ kreeg, omdat ze als co-auteur en producer onder meer verantwoordelijk was voor de eerste successen in die stijl, zoals The Message van Grandmaster Flash and The Furious Five en White Lines (Don’t Don’t Do It) van Grandmaster Melle Mel.

JukeSugar.jpgSylvia Robinson deed echter ook de productie van een historisch standaardnummer in het genre: Rapper’s Delight van Surgarhill Gang, waarvan ze ook mede-songwriter was. Het is deze song die hiphop bekend maakte bij een breed publiek. Zelfs wie niet van de muziek hield, leerde de term kennen dankzij de openingszin ‘Hip-hop, hippie to the hippie, to the hip-hip-hop and you don’t stop.’

Rapper’s Delight is in drie versies uitgebracht. Een ingekorte uitvoering van zes minuten en half op 12 inch en een radiosingle van 3’55”. Maar het origineel, dat ik op maxisingle heb, duurde 14’35”. Als je het nu hoort, kan je het haast niet geloven, maar het nummer is in één take opgenomen. Het mag een wonder heten dat niemand ook maar een keertje over zijn tong is gestruikeld.

Het is niet moeilijk om in Rapper’s Delight fragmenten uit Good Times van Chic te herkennen. In die dagen trad Chic samen met Blondie en The Clash op in New York. Op een vrije avond ging Nile Rodgers met Debbie Harry naar een nachtclub en toen hij op de dansvloer stond, hoorde hij tot zijn grote verbazing stukjes van zijn song in een ander nummer. Via de dj kreeg hij de nodige informatie en samen met Bernard Edwards, de man van de baslijn in Good Times, sleepte hij Sugar Hill Records voor de rechter. Na een minnelijke schikking worden sedertdien ook hun namen als auteurs vermeld. Verder staat ook Grandmaster Caz in de lange rij auteurs. Hij had zijn notitieboekje uitgeleend aan de jongens van Sugar Hill Gang en die citeerden er rijkelijk uit. Als eerbetoon vernoemden ze wel zijn bijnaam Casanova Fly in een van de rapstukken. Opmerkelijk is dat de auteurs van Here Comes That Sound Again, een discohit van de Britse studiogroep Love De-Luxe, geen processen hebben gevoerd. Nochtans is hun werkstuk verhaspeld in de intro van Rapper’s Delight. Misschien hebben ze het wel zo gelaten omdat in die tijd niemand meer wist wie van wie pikte.

Welkom aan de lezers toe hier terchtkomen via www.internetgazet.be

De commentaren zijn gesloten.