30-09-17

Zaterdag 30 september 2017

Claudette

Roy Orbison

 

IN ZWART EN WIT

Vandaag dertig jaar geleden trad Roy Orbison op in de Coconut Grove, een nachtclub in het Ambassador Hotel in Los Angeles. Het concert was speciaal georganiseerd voor een televisieprogramma dat vier maanden later werd uitgezonden. Alles werd in zwart-wit gefilmd, vandaar de titel A Black And White Night. Al kan dat ook slaan op de man en zijn werk. Bij deze dertigste verjaardag verschenen eerder dit jaar een cd en een dvd, ook met nummers die nooit op het tv-scherm te zien waren. Ik heb er ter voorbereiding van deze bijdrage nog eens naar gekeken.

JukeRoy.jpgKris Kristofferson en tal van Hollywoodvedetten zitten in de zaal. Maar op het podium is het pas een ware vedettenparade. Achter hem staat de voormalige begeleidingsband van Elvis Presley, de TCB Band, met onder meer Glen D. Hardin. Ook tal van artiesten die Orbison altijd als een idool hebben gezien, spelen mee. Je herkent Elvis Costello, Bruce Springsteen, Tom Waits, Jackson Browne, J.D.Souther en T-Bone Burnett. Voor de nummers die vrouwenstemmen vergen, treden onder meer Bonnie Raitt, Jennifer Warnes en K.D. Lang aan. Nooit komen ze op de voorgrond, alleen Bruce Springsteen kan zich niet inhouden en staat eens recht voor een solo. Voor de rest blijft iedereen op de achtergrond zingen en zitten al die grote heren gewoon op een stoel gitaar te spelen, als in een jazzbandje uit de jaren vijftig. Op geen enkel moment proberen ze de show te stelen. Nooit eerder heb ik Tom Waits met zoveel pret achter een orgeltje zien zitten. Ook voor de rest straalt iedereen speelplezier uit.

Er kan bij hoge uitzondering een fluisterend ‘thank you’ af, maar verder spreekt Roy Orbison geen woord. Die mens heeft altijd een trieste uitstraling. Dat lijkt me logisch als je weet dat hij twee zonen in een huisbrand heeft verloren en zijn vrouw voor zijn ogen verongelukte in een motorongeval. Hij zou naast Johnny Cash de bijnaam ‘man in black’ kunnen claimen. Het kan daarom vreemd klinken hoe opgewekt hij Claudette brengt, een nummer dat hij in 1957 schreef toen hij trouwde met de zestienjarige Claudette Frady. Het werd geen hit voor hem, maar wel voor The Everly Brothers in 1958.

 Welkom aan de lezers toe hier terchtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.