03-10-17

Dinsdag 3 oktober 2017

Piece Of My Heart

Erma Franklin

 

JukeErma.jpgDE OUDSTE ZUS

Op deze dag in 1992 kwam Erma Franklin met Piece Of My Heart binnen in de Nederlandse Top-40, waar ze zou pieken op de negende plek. Bij ons stond ze even later ook in de hitparade en wel tot half november, maar volgens het archief van Ultratop 50 geraakte ze niet hoger dan de 33ste plaats. Oorspronkelijk was dit een plaatje uit 1967, maar het kwam opnieuw in de belangstelling omdat het gebruikt werd in een reclamespotje van Levi’s. Dat jeansmerk heeft voor zijn televisieadverenties in die tijd trouwens veel oude pareltjes opgevist.

Erma Franklin, die vijftien jaar geleden overleed, heeft altijd in de schaduw gestaan van haar jongere zus Aretha Franklin. Erma zong in het achtergrondkoortje van Aretha en ging met haar op tournee. Een van haar meest opmerkelijke bijdragen is goed te horen op Respect. Maar ze bracht dus ook zelf platen uit, zoals de originele versie van Piece Of My Heart, geschreven door Bert Berns. Die songschrijver leverde een opmerkelijke reeks hits af. Dat gaat van Twist An Shout van The Top Notes, The Isley Brothers en The Beatles, over Tell Him van The Exciters en Hang On Sloopy van The McCoys tot Everybody Needs Somebody To Love van Salomon Burke, Baby Let Me Take You Home van The Animals en I Want Candy van The Strangeloves, vooral bekend in de latere versie van Bow Wow Wow. Hij schreef ook Here Comes The Night, oorspronkelijk uitgebracht door Lulu, maar later een groter succes in de uitvoering van Them. Bert Berns was trouwns de producer van de Them-plaat, wat ertoe leidde dat hij die job later ook mocht waarnemen voor Van Morrison, onder meer met Brown Eyed Girl.

Een jaar nadat Erma Franklin Piece Of My Heart uitbracht, verscheen er een cover van Big Brother and The Holding Company met zangeres Janis Joplin. En het is die uitvoering die tot vandaag het meest bekend is gebleven.

Welkom aan de lezers toe hier terchtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.